NOS NieuwsAangepast

Eerste Sojoez-raket vanuit Frans-Guyana

Voor het eerst is vandaag een onbemande Russische Sojoez-raket vanuit Frans-Guyana vertrokken. Een historische gebeurtenis volgens ruimtevaartorganisatie ESA: alle voorgaande Sojoez-lanceringen sinds 1966 vonden plaats vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan.

De Russische en Europese ruimtevaartorganisaties besloten in 2005 te gaan samenwerken. De Sojoez is een 'middenklasse'-raket die het Europese arsenaal van zware Ariane en lichte Vega-raketten kan aanvullen.

Dichtbij evenaar

Het lanceren vanaf de lanceerbasis Kourou heeft als voordeel dat de basis dichterbij de evenaar ligt dan Baikonoer. De raket kan dichtbij de evenaar meer profiteren van de draaiing van de aarde en daardoor zwaardere ladingen vervoeren.

De Sojoez had twee Galileo/IOV satellieten aan boord. Ze maken deel uit van een Europees netwerk van navigatiesatellieten.

Alternatief

Galileo, het grootste ruimtevaartproject van Europa, moet een alternatief worden voor het gps-systeem van het leger van de VS. Daar wordt nu in Europa gebruik van gemaakt, maar met Galileo wil Europa zelfstandiger worden van de Verenigde Staten.

In 2014 moet het netwerk van in totaal 30 satellieten in gebruik worden genomen. Het project kost ruim 4 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl