NOS NieuwsAangepast

Overstromingen Thailand bereiken Bangkok

De overstromingen in Thailand hebben wijken in het noorden van de hoofdstad Bangkok bereikt. Er zou zo'n halve meter water staan.

De overstroming was onvermijdelijk doordat de regering gisteren besloot om sluizen ten noorden van de hoofdstad open te zetten. Dat was nodig omdat de druk van het water op de sluizen te groot was geworden.

Volgens correspondent Michel Maas worden vooral het oostelijke en noordelijke deel van de stad bedreigd. "Dat zijn vooral slaapsteden, waar mensen wonen die in Bangkok werken. Deze delen zijn onder water gezet, om te verhinderen dat de belangrijkere delen van de stad onder gaan lopen."

Ziekenhuizen

"In de slaapsteden staan vooral veel flats. In die wijken staat nu zo'n 30 tot 50 centimeter hoog. Er zijn delen van de stad waar gevreesd wordt dat het water twee tot drie meter hoog gaat komen. De overheid waarschuwt mensen in de gevaarlijkste gebieden dat ze klaar moeten staan om geëvacueerd te worden."

"Ook ziekenhuizen worden bedreigd. Op een vliegveld staan drie transportvliegtuigen klaar om patiënten naar andere vliegvelden te brengen."

De paniek begint in de Thaise hoofdstad langzaam toe te nemen, merkt Maas. "Er zijn mensen die hun huizen dichtmetselen, andere mensen rennen voortdurend naar de winkel om drinkwater en voedsel in te slaan."

Schade

De economische schade als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot zo'n 4,5 miljard euro. Naar verwachting zal dit bedrag nog stijgen. Honderden fabrieken in Thailand hebben de deuren moeten sluiten en het kan nog maanden duren voordat ze weer opengaan.

In Thailand en ook buurland Birma zijn de ergste overstromingen in tientallen jaren. In Birma zouden zo'n zestig mensen worden vermist: huizen en een klooster zouden door het water zijn weggeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl