NOS NieuwsAangepast

Trein van 1,2 kilometer in Bodegraven

Door verslaggever Pauline Broekema

In de nieuwbouwwijk in Bodegraven liggen de oordoppen al klaar, want vannacht gaat de werktrein gewoon door. Een rijdende fabriek van 1,2 kilometer.

Hij is zelfvoorzienend, dus ook uitgerust met licht. Een kenner wijst: TL-balken aan de zijkanten van het helgele indrukwekkende gevaarte uit Oostenrijk. Zo zal het de hele nacht verlicht op de spoordijk staan.

Het geluid is al even indrukwekkend. Op Twitter moppert een meisje dat ze niet toekomt aan het boek dat ze voor school moet uitlezen, maar verder wordt er weinig geklaagd. De trein is de klok rond een attractie.

Langste van Europa

Mannen met verrekijker, vrouwen met fototoestel: Bodegraven, het middelpunt van treinminnend Nederland. De werktrein die er bezig is, heet met 1,2 kilometer de langste van Europa te zijn. "Misschien zelfs van de wereld", zegt Huub Veeneman van ProRail. Vier keer de Eiffeltoren is hij.

De trein zorgt voor het verbeteren van de ondergrond van het spoor. Die bestaat in het gebied rond Bodegraven uit zachte veengrond. Omdat er op het traject van een kilometer veel doorgangen zijn voor vee, is het spoor op die plaatsen verzakt. De rails blijven tijdens de werkzaamheden gewoon liggen, want dat bespaart veel tijd.

De Oostenrijkse spoormachine tilt het spoor op, graaft de grond af en stort een speciale laag grond terug, die verzakking voorkomt. De meeste onderdoorgangen worden verwijderd. Verder wast de enorme trein de stenen tussen de bielzen, vervangt de houten bielzen door betonnen en brengt op de zompige grond van Bodegraven een onderlaag van een meter aan.

Tribune

Spoorbeheerder ProRail heeft voor buurtbewoners die de trein willen bekijken een tribune neergezet. Er is veel publiek: bewoners van de nabijgelegen nieuwbouw en belangstellenden van elders. "Ik begrijp niet hoe hij het doet", zegt een toeschouwer.

"Mooi, hè!", straalt een breedgeschouderde man in fleecetrui, terwijl hij een sjekkie draait. Een ander: "Dit kan ProRail nu wel even gebruiken!" Want hier wordt niet geklaagd. Er is zelfs een tent met soep en koffie.

Tot maandagochtend is de werktrein bij Bodegraven bezig. Vanwege de werkzaamheden rijden er tussen Alphen aan den Rijn en Woerden geen treinen.

Een kleiner exemplaar is de komende tijd in Schiedam en Kijfhoek te zien. De grote werktrein vertoont dan elders zijn kunsten. Hij staat nu alweer geboekt voor Hongarije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl