NOS NieuwsAangepast

'Kadhafi gedood in kruisvuur'

Muamar Kadhafi werd gedood toen hij onderweg naar het ziekenhuis in een schietpartij terechtkwam. Dat heeft Mahmoud Jibril, de premier van de Overgangsraad, gisteravond bekendgemaakt. "We weten niet wie het fatale schot heeft gelost, zijn strijders of onze collega's."

Volgens Jibril werd Kadhafi even buiten Sirte gevonden in een rioolpijp waarin hij zich verschool. Hij zou zich daar hebben verstopt nadat een NAVO-aanval het konvooi had aangevallen waarmee hij de stad wilde verlaten.

Kadhafi zou zich niet tegen zijn arrestatie hebben verzet. Toen hij vervolgens naar een auto werd geleid kreeg hij een kogel in zijn rechterarm. Hij was nog in leven toen hij de auto inging, zegt Jibril.

Pruik

Op het moment van de arrestatie waren de strijders van het nieuwe bewind juist bezig met hun definitieve opmars naar het laatste bolwerk van Kadhafi. Op weg naar het ziekenhuis kwam de auto met Kadhafi terecht in een vuurgevecht.

Bij de schietpartij werd Kadhafi door een kogel in zijn hoofd geraakt. Volgens een forensisch onderzoek was die kogel de doodsoorzaak. De voormalig leider van Libië overleed een paar minuten voor hij bij het ziekenhuis aankwam.

Jibril vertelde verder dat toen artsen het lichaam wilden identificeren aan de hand van dna-onderzoek, ze erachter kwamen dat de Libische leider een pruik op had. Daarom werd geen haar, maar bloed en speeksel gebruikt voor het onderzoek.

Geheim graf

Jibril benadrukte dat de verdreven dictator in een vuurgevecht werd gedood. Hij zou niet met opzet zijn omgebracht. Een woordvoerder zei later echter niet rouwig te zijn om zijn dood. "Al zou hij duizend keer zijn gedood, dat maakt nog niet goed wat hij ons heeft aangedaan. 70.000 van onze beste mensen zijn omgekomen door hem."

"Als hij zou zijn vermoord, zou dat niet meer dan rechtvaardig zijn", ging de woordvoerder van de Overgangsraad verder, alvorens zijn standpunt iets te nuanceren. "Al keur ik dat natuurlijk niet goed. Het liefst hadden we hem berecht, niet alleen voor wat hij Libië heeft aangedaan, maar voor wat hij de wereld heeft aangedaan."

Het lichaam van Kadhafi is overgebracht naar Misrata. Hij zal volgens de Overgangsraad op een geheime locatie worden begraven.

Ook zijn zoon Mutassim, die officier was in het leger, is gedood bij de strijd om Sirte. Zijn lichaam werd eveneens naar Misrata gebracht, waar het werd tentoongesteld. De plaatselijke bevolking nam gretig foto's van het lichaam.

Tegenstrijdige berichten

Over een andere zoon, Saif al-Islam, doen tegenstrijdige verhalen de ronde. Een woordvoerder zegt dat hij gewond in het ziekenhuis ligt, een ander houdt het erop dat Saif is gevlucht uit Sirte en zijn verblijfplaats onbekend is.

Saif wordt gezocht door het Internationaal Strafhof, dat hem verdenkt van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl