NOS NieuwsAangepast

Woede over bliksembezoek Kamer aan Bonaire

Van onze redacteur Reinalda Start

De fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer zijn vandaag voor een bliksembezoek op het eiland Bonaire. Sinds oktober vorig jaar heeft het eiland een nieuwe status. Het is nu een Openbaar Lichaam, een soort Nederlandse gemeente.

De komende jaren is het de bedoeling dat allerlei Nederlandse wetgeving ook daar wordt ingevoerd. Vooral wetgeving die te maken heeft met het recht op abortus, euthanasie en homohuwelijken roepen op Bonaire flink wat weerstand op. Het zijn thema's waar een groep verontruste Bonairianen met de Kamerdelegatie over had willen praten.

Weinig tijd

In een brief aan de Tweede Kamer lieten zij vlak voor de komst van de fractievoorzitters weten geen trek te hebben in een gesprek van slechts vijf minuten. In zo'n korte tijd is het volgens hen niet mogelijk om over de "pijnen van de bevolking" te spreken.

Bovendien zou slechts een select gezelschap zijn uitgenodigd die niet de stem van de Bonairianen vertegenwoordigen. De brief is een initiatief van Cedric Soleana. Hij en zijn broer hebben tijdens de viering van de nieuwe status op 10 oktober een manifestatie georganiseerd tegen de bemoeienis vanuit Nederland.

Snoepreisje

Minister Donner van Binnenlandse Zaken had tijdens zijn recente bezoek aan Bonaire wel ruim de tijd genomen om met de actievoerders te spreken. Soleana verwijt de Kamerleden er een snoepreisje van te hebben gemaakt, zonder dat zij zich wezenlijk zouden willen verdiepen in de zorgen van de bevolking.

Begin november brengt de koningin samen met prins Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan Bonaire. Tijdens dat bezoek zal er ook worden gedemonsteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl