NOS NieuwsAangepast

Multinationals willen einde schuldencrisis

Door financieel redacteur André Meinema

Het Europese bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de schuldencrisis en roept de Europese regeringsleiders op om bij de eurotop van komende zondag knopen door te hakken. Volgens topmanagers wordt de crisis niet goed en voortvarend aangepakt, met als gevolg dat het vertrouwen van burgers en beleggers weg is en de economie in elkaar zakt.

De ruim veertig grootste bedrijven in Europa, verzameld in de Europese Ronde Tafel voor Industriëlen (ERT), zijn actief in achttien Europese landen en samen goed voor 6,6 miljoen banen. Tot de ERT behoren onder meer bedrijven als Shell, Philips, AkzoNobel, Unilever, Vodafone, Renault, Heineken, en BMW.

'Zal pijn doen'

Hans Wijers, de topman van chemieconcern AkzoNobel, is bang dat de problemen groter worden en overslaan naar Duitsland en Nederland "als we nog langer blijven praten". Volgens hem is er daadkracht nodig. "Er moet nu wat gebeuren. Het zal pijn doen, hoe dan ook", zegt Wijers.

"We kunnen boos zijn dat we geld hebben uitgeleend aan de Grieken en aan de Italianen in het verleden. We zitten we nu op de blaren, maar die blaren moeten niet nog groter worden."

'Tijd voor actie'

De topman van het Franse telecommunicatiebedrijf Alcatel-Lucent, de Nederlander Ben Verwaayen, vindt dat regeringsleiders moeten ophouden met praten over de eurocrisis. Het is tijd voor actie, zegt Verwaayen.

Philips-topman Frans van Houten is bang dat Europa in een zware recessie terechtkomt als de schuldencrisis niet wordt opgelost.

'Brand blussen'

De Europese industrie vindt dat de schuldencrisis op drie manieren dient te worden aangepakt. Ten eerste moet volgens hen de 'brand' rond Griekenland worden geblust. Daarmee doelen ze op het kwijtschelden van schulden van probleemlanden, het herkapitaliseren van banken en het beschermen van gezonde landen.

In een tweede stap moet de economische groei aangezwengeld worden.

Tenslotte moet het Groei- en Stabiliteitspact tanden krijgen en meer controle krijgen op landen die dreigen te ontsporen. De ERT pleit voor een strenge Europese toezichthouder op landen en banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl