NOS NieuwsAangepast

Delft tweede in World Solar Challenge

Het Nuon Solar Team uit Delft is bij de World Solar Challenge tweede geworden. Bij de zonnerace in Australië kwam het Japanse Team Tokai als eerste over de finish. Het was tot het laatste moment spannend, want het Nuon Solar Team had een indrukwekkende inhaalrace ingezet.

Gisteren was het Nuon Solar Team de koploper Tokai nog tot op drie minuten genaderd en haalde het over de hele dag een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur. Daarmee had het een gat van 25 minuten bijna helemaal dichtgereden.

Gemengde gevoelens

Hoewel een tweede plaats niet slecht is, zal het team er gemengde gevoelens aan overhouden. In 2001 debuteerde het Nuon Solar Team en was meteen de eerste debutant om de titel op zijn naam te schrijven. In de drie daaropvolgende edities in 2003, 2005 en 2007 prolongeerde de ploeg uit Delft de titel.

In 2009 moest het team voor het eerst toezien hoe een andere auto eerder de eindstreep haalde. Ook toen was de Tokai Universiteit in Japan te snel voor de Technische Universiteit Delft.

'We zijn trots'

"We zijn vooral blij dat we heelhuids en zonder technische problemen over de finish zijn gekomen", zegt coureur Rob Kamphues. "En we zijn trots. Die studenten hebben een onwaarschijnlijk snelle auto gemaakt. Ook respect voor Tokai. Zij hadden gewoon de betere auto, eerlijk is eerlijk."

"Verder hebben we niet heel veel problemen gehad, al hadden we af en toe last van overstekende emoes, wat kangoeroes langs de weg en af en toe een paar wervelwindjes", zegt Kamphues lachend. De cabaretier ging mee met het Nuon Solar Team om korte YouTube-documentaires te maken over de race.

Slecht weer

Op het einde had de door de Delftse studenten ontworpen Nuna6 wat problemen, mede door het slechte weer. Het was bewolkt en er was regen, waardoor de auto bijna niet meer vooruit kwam.

"We hadden de tweede plek zomaar kunnen verspelen aan Michigan", zegt Kamphues. Uiteindelijk werd Michigan geplaagd door technische problemen, waardoor de tweede plek voor Delft niet meer in gevaar kwam.

Bosbranden

De editie van 2011 heeft de nodige problemen gekend. Zo moest een aantal zonneauto's maandag na 300 kilometer de race tijdelijk staken vanwege grote bosbranden.

De auto van het Solar Team Twente, de andere Nederlandse deelnemer, was daardoor gestrand op een parkeerplaats. Het team van de Universiteit Twente bezet een vierde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl