NOS NieuwsAangepast

Motorclubs onder verscherpt toezicht

Zo'n 600 leden van de motorclubs Hells Angels en Satudarah staan al een tijdje onder verscherpt toezicht van de politie. Een speciaal team van de Nationale Recherche houdt hen in de gaten.

Dat team krijgt onder meer steun van de Belastingdienst en de Financial Intelligence Unit, wat betekent dat de politie zich niet alleen richt op clubleden die een strafblad hebben of verdacht worden van strafbare feiten.

Aanleiding zijn de geruchten over een mogelijke bendeoorlog tussen motorclubs. De spanning liep op na geruchten dat de Bandidos, internationale rivalen van de Hells Angels, samen met Satudarah een Nederlandse afdeling wilden opzetten. In verschillende gemeenten werden daarop motordagen afgelast.

Individuele aanpak

De arrestaties van de afgelopen tijd zijn een direct gevolg van de inzet van het rechercheteam. Vorige week werden drie leden van de Hells Angels in Arnhem aangehouden en gisteren werden elf Satudarah-leden opgepakt.

Een paar jaar geleden is een groot proces tegen de Hells Angels als organisatie mislukt. "De strategie om een motorclub in zijn geheel aan te pakken heeft niet gewerkt, maar de aandacht van de politie voor de clubleden is onverminderd groot", zegt verslaggever Robert Bas.

Machtsvertoon

Over het machtsvertoon bij de arrestaties van gisteren is veel te zeggen. Het rechercheteam rukte uit met een helikopter en een zwaar bepantserde truck. "De politie gebruikte deze actie om te laten zien dat ze erbovenop zitten", zegt Bas, die bij de arrestatie aanwezig was. "De politie wil laten zien dat ze niet bang is en zegt tegen de clubs: doe geen gekke dingen, want we pakken jullie aan."

Erik Thomas, advocaat van Satudarah Nederland, noemt de actie overdreven. "Alsof de overheid het Henk en Ingrid-gevoel wil versterken, zo van: 'jongens, de overheid waakt over jullie, slaap maar rustig verder'."

"Het past in de tijdsgeest van een robuuste overheid die wel even laat zien dat ze haar mannetje staat", zegt Thomas. "Daar kan ik me iets bij indenken, maar ik zeg zowel tegen de media als de overheid: als het straks allemaal mee blijkt te vallen, hoop ik dat ze met evenveel aandacht melding maken van het feit dat het allemaal niet zoveel voorstelde."

Angst voor bendeoorlog

De Nationale Recherche en de Raad van Hoofdcommissarissen vreest voor een escalatie, zoals in Scandinavië in de jaren negentig tussen de motorclubs Hells Angels en Bandidos. Van 1994 tot 1997 werden tijdens de Great Nordic Bike War, zoals de bendeoorlog wordt genoemd, elf mensen vermoord en waren er in totaal 74 pogingen tot moord.

"In Duitsland en Scandinavië hebben we gezien dat het tot situaties leidt waarbij raketten worden afgevuurd op clubgebouwen", zegt Bas. "Dat is iets wat de politie in Nederland zeker niet wil."

In de maanden juli en augustus zei de politie meerdere keren een confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah te hebben voorkomen. Als reactie vielen enkele leden van beide clubs elkaar onlangs voor de camera's in de armen, om te laten zien dat de geruchten zijn opgeklopt. Het is de vraag of dat slechts een mediaoffensief is. "Achter de schermen hoor je zeker andere geluiden", zegt Robert Bas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl