NOS NieuwsAangepast

Schiphol verwelkomt miljardste passagier

Op Schiphol is de miljardste reiziger verwelkomd. Een vrouw van 45 uit Haarlem kwam met haar man terug uit New York.

Ze krijgen een vliegticket naar een bestemming naar keuze en mogen 10.000 euro aan een goed doel geven. De vrouw werd met champagne en ballonnen onthaald door onder anderen de president-directeur van Schiphol en de directeur van KLM.

De vrouw is niet precies de miljardste passagier. Omdat precies tellen nagenoeg onmogelijk is, koos Schiphol een passagier die voldoet aan een bepaald profiel.

500 miljoen

Voor de gelegenheid dook het Haarlems Dagblad in de 91-jarige geschiedenis van de luchthaven. Zo verwelkomde Schiphol op 27 juni 2000 de 500-miljoenste passagier. Toen was het de Engelse reisleidster Penny Koch, die na een vlucht uit Londen door een stoet journalisten en een cheque van 2500 gulden werd opgewacht.

Londen was toevallig ook de stad van waaruit in 1920 de allereerste vlucht naar Schiphol werd gemaakt. In dat jaar had de luchthaven één baan in een weiland aan de oostkant van Haarlemmermeer. In dat eerste jaar waren er 440 passagiers.

Vertekend

Er ging daarna nog veertig jaar overheen voordat het nieuwe terminalcomplex werd geopend en KLM van Schiphol een belangrijke overstapplaats maakte voor internationale passagiers.

Die overstapreputatie zorgt er wel voor dat het beeld van de één miljard reizigers enigszins is vertekend. Iemand die bijvoorbeeld van New York via Schiphol naar Oslo reist en weer terug, wordt vier keer geteld. Een Nederlander met een retour Rome komt twee keer langs op Schiphol.

Record

Over een half miljard reizigers deed Schiphol tachtig jaar. Er was maar elf jaar nodig om de miljardste passagier te bereiken. Over nog eens negen jaar wordt de anderhalf miljardste passagier verwacht.

Naar verwachting zal Schiphol tegen die tijd zo'n zestig miljoen reizigers per jaar verwerken. Dit jaar worden 49 miljoen passagiers verwerkt, een record. Schiphol neemt de vijfde plaats in op de Europese ranglijst. Wereldwijd is het de vijftiende luchthaven voor passagiers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl