NOS NieuwsAangepast

Proefproject met 'geoormerkte' vissen

Door verslaggever Rienk Kamer

Hoewel vissen geen oren hebben, worden sommige vissen toch geoormerkt. Vissers in Lauwersoog doen sinds een paar weken mee aan een project om de herkomst van de vis zichtbaar te maken.

"Op deze manier is precies te achterhalen waar hij vandaan komt, hoe vers hij is en wie 'm gevangen heeft", vertelt Barbara Rodenburg. Zij doet, samen met Jan Geertsema, als enige Nederlandse vissers, mee aan het wereldwijde project "thisfish". Ze verkopen de gelabelde vissen op de biologische boerenmarkt in Utrecht en de Noordermarkt in Amsterdam.

De reacties zijn positief: "De mensen zijn superenthousiast. Mensen willen graag zien waar de vis vandaan komt", zegt Rodenburg.

Canada

"Thisfish" is gestart in Canada door een organisatie die duurzame visserij wil bevorderen. Rodenburg en Geetsema vissen ook op een duurzame manier, waarbij kleine hoeveelheden worden gevangen. Eén voor één gaan de vissen door hun handen, om ze te spoelen en sinds een paar weken dus ook te 'oormerken'.

Op het label staat een code, die op de site www.thisfish.info kan worden ingevoerd, waarna alle informatie van de geoormerkte vis verschijnt. "Zo kunnen consumenten aan alle informatie komen over de vis."

"Het is heel belangrijk dat vis toch beter herkenbaar en traceerbaar in de keten komt. En het is uniek dat je van elke individuele vis kan zien waar die is gevangen, wanneer en door wie."

Meer betalen

"Wij willen dat onze vis herkenbaar is en hopen dat de consument daar uiteindelijk meer voor wil betalen", zegt Rodenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl