NOS NieuwsAangepast

Aanslagen op militairen in Turkije

In het zuidoosten van Turkije hebben Koerdische opstandelingen een reeks aanvallen uitgevoerd op Turkse politie- en het legerposten. Bij de aanvallen in de provincie Hakkari zouden zeker 24 militairen om het leven zijn gekomen. Nog eens 18 militairen zouden gewond zijn geraakt.

Hakkari is berucht om de gewelddadige strijd die er wordt gevoerd tussen het Turkse leger en de PKK. In het gebied, dat grenst aan Irak en Iran, vallen regelmatig doden door aanslagen en vergeldingsacties.

Offensief

Het Turkse leger is direct na de aanvallen begonnen met een offensief in Noord-Irak, waar veel PKK-rebellen zich volgens de Turkse regering schuilhouden. Commando's zouden Irak drie tot vier kilometer zijn binnengedrongen. Vanaf een vliegbasis in de stad Diyarbakir zijn ook F16's opgestegen.

President Gül heeft gezegd dat de vergeldingsacties van Turkije "groot" zullen zijn. Premier Erdogan heeft vanwege de aanvallen een bezoek aan Kazachstan afgezegd. Minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu zou vandaag naar Servië reizen, maar blijft ook thuis.

De Amerikaanse president Obama heeft de aanslag van de PKK-strijders op het Turkse leger veroordeeld. Hij zegt dat de VS Turkije zal blijven ondersteunen om dit soort terroristische acties tegen te gaan.

Strijd

De Koerdische opstandelingen hebben hun strijd voor autonomie recent opgevoerd. Gisteren werden bij een bomaanslag nog vijf Turkse politie-agenten gedood. Ook drie burgers, onder wie een 2-jarig meisje, kwamen om.

Vorige maand werden bij een soortgelijke aanval eveneens vijf Turkse agenten gedood. In augustus meldde Ankara de dood van zo'n honderd PKK-strijders.

De Koerden vechten sinds 1984 voor een autonome status. In de strijd zijn sindsdien meer dan 40.000 mensen om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl