NOS NieuwsAangepast

Feest in Gaza na vrijlating Palestijnen

De honderden Palestijnen die vanochtend door Israël zijn vrijgelaten, zijn met een groot volksfeest onthaald in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Op het centrale plein van Gaza-stad zijn volgens de tv-zender al-Jazeera zo'n 200.000 mensen bijeen om de vrijlating van de Palestijnen te vieren. Later wordt op het plein een toespraak van de leiding van Hamas verwacht.

Bij de grensovergang Rafah, waar een grote groep Palestijnen op vrije voeten werd gesteld, kusten sommige mannen volgens ooggetuigen de grond. Anderen werden gedragen door familie en vrienden, die ze bij de grens hadden opgewacht.

'Blij en opgelucht'

Ook in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zijn duizenden mensen de straat opgegaan. In het hoofdkantoor van de Palestijnse Autoriteit werden de vrijgelaten mannen officieel welkom geheten door president Abbas. "Alle Palestijnen, hier en in de rest van de wereld, zijn blij om jullie te zien", zei hij. "We zijn blij, opgelucht en we heten jullie zeer hartelijk welkom."

"Ik ben zo blij met het warme welkom van mijn familie", zei een van de vrijgelaten mannen na zijn thuiskomst in Oost-Jeruzalem. "Ik hoop dat ik de lijdensweg snel achter me kan laten."

'Zege over Israël'

Hamas, dat met Israël over de gevangenenruil onderhandelde, heeft alle Palestijnen vandaag een vrije dag gegeven. De organisatie spreekt van een "zege op Israël" en ziet in de bereikte deal de bevestiging dat het vreedzame beleid van president Abbas niet goed is.

De Palestijnen werden vanochtend vroeg vrijgelaten in ruil voor de Israëlische militair Gilad Shalit. Die werd vijf jaar geleden door Hamas gevangen genomen en zat sindsdien vast op een onbekende locatie.

Hooggerechtshof

280 van de 477 vrijgelaten Palestijnen waren betrokken bij aanslagen in Israël en hadden levenslange gevangenisstraffen gekregen. Hun vrijlating leidde tot verontwaardiging bij de nabestaanden van slachtoffers in. Een poging om de deal tegen te houden, werd gisteravond door het Hooggerechtshof verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl