NOS NieuwsAangepast

'Occupy' viert maand protest bescheiden

Door redacteur Harrie van Veen in New York

De protestbeweging Occupy Wall Street viert vandaag een bescheiden feestje in New York. Het is precies één maand geleden dat de betogers neerstreken in Zuccotti Park, vlakbij Wall Street, om de demonstreren tegen de hebzucht van de grote banken en bedrijven in Amerika.

Uitbundig gevierd wordt de verjaardag niet, ook niet na het succes van de grote wereldwijde demonstraties van afgelopen zaterdag die waren geïnspireerd door de protesten die op 17 september in New York begonnen. Bij de infobalie midden in het Zuccotti Park hangt een bord met de tekst 'Happy Birthday OWS, 1 month'. En dat was het dan. Onder de felicitatie staat het programma van de dag opgeschreven met viltstift: net als alle andere dagen veel bijeenkomsten van werkgroepen en de tijdstippen van de marsen (09.30 en 15.30 uur: opening en sluiting van de beurs) en de algemene vergadering (19.00 uur).

Dorp in een stad

Het leven in wat inmiddels op een dorp in de stad is gaan lijken, neemt maandagmiddag zijn normale loop. Bij de afdeling hygiëne vraagt een betoger via de welbekende 'mic check' (waarbij een mededeling van een enkel persoon door iedereen wordt herhaald zodat iedereen het kan verstaan) om meer vrijwilligers. Het kennelijk zoekgeraakte touw is weer boven water, dus de kartonnen borden die los op de grond liggen, kunnen worden samengebundeld. Over het hele plein de bekende taferelen. Mensen discussiëren met elkaar, staan de media te woord, of spelen gitaar of doedelzak. Sinds vorige week vrijdag mogen de trommelaars slechts twee uur spelen en dat scheelt aanzienlijk in het lawaai. Het zal de deelnemers aan de dagelijkse yoga-oefeningen ook goed doen.

Betere banen

In een slaapzak op de grond zit de 25-jarige Embi Weitzer sokken te breiden. "Welkom in mijn huis", lacht ze. Ze is pas vijf dagen bij Occupy Wall Street en is tot nu toe zeer tevreden. Weitzer komt uit Colorado, ze ondernam een tweedaagse busreis om zich aan te sluiten bij de protesten in New York. Haar motivatie om te komen? Hoge studieschulden en saai werk. "Ik had een schuld van 15.000 dollar. Ik heb 5000 dollar terugbetaald, maar door de rente sta ik nu nog altijd op 12.000 dollar." Daarnaast beviel haar baan ook niet. Het liefst zou Weitzer als bibliothecaresse werken. Ze had een dergelijke baan in een kleine bibliotheek, maar slechts voor zestien uur per week, zonder ziektekostenverzekering. Bij een grotere bibliotheek had ze wel een verzekering, maar was ze slechts medewerker, een geestdodende baan, vond ze zelf, de hele dag achter een computer. En dus besloot ze haar baan op te zeggen en de bus te nemen naar New York om te betogen voor betere banen. Maar er is meer aan de hand in de ogen van Weitzel. "Ik ben hier ook gekomen om te betogen tegen economische en sociale ongelijkheid, die voortkomt uit een systeem dat winsten boven mensen en het milieu stelt."

Game changer

Afgelopen weekeinde was een cruciaal moment voor de protestbeweging. Vrijdag dreigde allereerst ontruiming van het park omdat de eigenaar wilde schoonmaken. De betogers waren bang dat het niet bij schoonmaken zou blijven, maar dat de politie ze definitief uit het park zou verjagen. Op het laatste moment werd de schoonmaakactie afgeblazen.

Zaterdag volgde de wereldwijde betoging met in New York zelf de mars naar Times Square, het centrale plein van New York. De schattingen over de opkomst daar lopen uiteen, tussen de 10.000 en 20.000. Zo'n honderd mensen werden opgepakt. Nu het protest een maand oud is en er een nieuwe week is aangebroken, zal er niet veel veranderen in de strategie van OWS, zegt Bill Dobbs die lid is van de werkgroep public relations. Wel heeft het afgelopen weekend veel betekend voor OWS, dat zichzelf liever ziet als een democratiseringsbeweging dan als protestbeweging, aldus Dobbs. "Het was een game changer. We zijn er na een maand nog steeds. We hebben nog veel alarmbellen te luiden over de economie. We moeten nog veel werk verrichten. We moeten nog altijd de 99 procent bereiken die nog onder de duim gehouden wordt door de degenen met geld en macht."

Geen plaats meer

Verderop op het terrein loopt Charlie Meyers. Hij is helemaal uit Arkansas naar New York gekomen. Meyers (20) was student, maar heeft een jaar vrijgenomen en noemt zichzelf nu 'occupier'. Meyers is al anderhalve week in Zuccotti Park. Op één dag na (ziek) heeft hij elke dag in het park geslapen.

In dat slapen gaat een probleem ontstaan, volgens Meyers. "Elke nacht komen er meer mensen bij. Er is bijna geen plaats meer om mensen te herbergen. We hebben een nieuw park nodig. We moeten een nieuw blok innemen, en dan nog een blok, en nog een, net zolang totdat we echt de 99 procent zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl