NOS NieuwsAangepast

Air France-KLM vervangt topman

Topman Pierre-Henri Gourgeon van Air France-KLM stapt op. Dat heeft de raad van bestuur van het bedrijf vanavond bekendgemaakt na een lange dag van overleg in Parijs.

Details zijn niet bekendgemaakt, maar het terugtreden van de Gourgeon hing in de lucht. AirFrance-KLM kampt met slechte bedrijfsresultaten en bovendien had Gourgeon volgens Franse media een conflict met bestuursvoorzitter Spinetta. Die krijgt nu samen met oud-KLM-topman Van Wijk tijdelijk de leiding over het bedrijf.

Crash

Pierre-Henri Gourgeon (65) leidde het bedrijf sinds januari 2009. Zijn positie begon te wankelen toen begin dit jaar de aandelen Air France-KLM meer dan 60 procent in waarde daalden. Ook de crash in juni 2009 van een Airbus 330 van Air France-KLM boven de Atlantische Oceaan deed zijn positie geen goed. Bij de crash kwamen alle 228 inzittenden om het leven.

Uit een onderzoeksrapport bleek dit jaar dat de crash was veroorzaakt door onbetrouwbare meetapparatuur en fouten van de piloten.

Prioriteit

Na een herstructurering moet in 2013 de opvolger van Gourgeon aan de slag gaan: de Fransman Alexandre de Juniac (48). Hij was onder meer chef-staf van IMF-topvrouw Lagarde toen die minister van Financiën was.

De herstructurering stond voor 2012 op de agenda, maar het bedrijf heeft dat een jaar uitgesteld. De luchtvaartmaatschappij wil eerst alle prioriteit geven aan het economische herstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl