NOS NieuwsAangepast

Gevangenenruil Israël mag doorgaan

Het Israëlische hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de gevangenenruil kan doorgaan. Vier petities tegen de ruil zijn afgewezen. Daardoor worden ruim duizend Palestijnse gevangenen uitgewisseld tegen de Israëliër Gilad Shalit.

Onder de mensen die morgen worden vrijgelaten, zijn onder meer terroristen die aanslagen in Haifa en de badplaats Netanya gepleegd hebben. Daarbij kwamen meer dan vijftig mensen om het leven. Ook twee Palestijnen die veroordeeld werden voor de moord in 1994 op een andere ontvoerde militair, Nachson Wachsma, komen vrij.

Moeilijk

Veel ondertekenaars van de petities zijn nabestaanden van slachtoffers van aanslagen door Palestijnen. Ze vinden dat er geen terroristen mogen vrijkomen. Het Hof wees de petities af. Dat gebeurde in het verleden bij soortgelijke pogingen ook.

Premier Netanyahu heeft een brief geschreven aan alle nabestaanden. "Ik begrijp dat het moeilijk is te accepteren dat de mensen die deze wrede misdaden pleegden niet hun volle straf zullen uitzitten," schreef hij, "maar ik ben ook verplicht een militair terug te halen die gestuurd was om Israël te beschermen."

Ook de ouders van Shalit riepen op om de ruil door te laten gaan. "Niemand weet wat de gevolgen van uitstel, hoe klein dan ook, zullen zijn."

Vroeg

De gevangenenruil begint de komende dag in alle vroegte. Shalit wordt rond 06.00 uur in Gaza overgedragen, waarschijnlijk aan medewerkers van het Rode Kruis of enkele Egyptenaren. Hij wordt vervolgens vanuit Gaza via Rafah naar de Sinaï in Egypte gebracht. Als dat is gebeurd, laat Israël eerst 27 Palestijnse vrouwen vrij.

In Egypte wordt Shalit door Israëlische artsen onderzocht. Daarna krijgt hij zijn militaire uniform aan en mag hij zijn moeder bellen. Ook krijgt hij zijn favoriete Israëlische pindasnack.

Als dat allemaal is gebeurd, worden 450 andere Palestijnen vrijgelaten. In december komen vervolgens de andere 550 Palestijnen van de gevangenenruil vrij.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza bereiden feestelijkheden voor om de vrijlating van de gevangenen te vieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl