NOS SportAangepast

Turnbond terug naar tekentafel

Het zijn bijna twee verschillende werelden, het mannen- en vrouwenturnen in Nederland.

Waar de vrouwen maandag Tokio verlieten in de wetenschap dat er kansen liggen om als team de Spelen te halen, wordt het bij de mannen een keihard onderling gevecht om één plaats.

Ad Roskam is als interim-topsportmanager door zijn werkgever NOC*NSF gedetacheerd bij gymnastiekbond KNGU. Toen hoofdcoach Sadao Hamada na de matige prestaties van de mannen in de kwalificaties het gebrek aan teamgeest hekelde, kon hij zich daar voor een deel wel in vinden. "Iedereen ziet dat er qua teamspirit nog veel te winnen is", was ook hem opgevallen.

Aan het einde van de WK, dat geen turner naar de Spelen bracht, resteerde de conclusie dat er nog genoeg werk aan de winkel is. "We moeten terug naar de tekentafel, kijken wat er de afgelopen vier jaar goed en mis is gegaan. In de breedte is het bij de vrouwen nu wat sterker, maar ook daar blijven we kwetsbaar."

Kwalificatietoernooi

De komende twaalf weken staan geheel in het teken van het olympisch kwalificatietoernooi, begin januari in Londen. "De voorbereiding is eigenlijk al begonnen", zei Gerben Wiersma, hoofdcoach bij de vrouwen, in het slotweekeinde. Zijn team sloot de kwalificaties een week eerder als dertiende af en moet dus in Londen, waar de landen negen tot en met zestien strijden om vier tickets, progressie boeken. "De meiden moeten nu mentaal fris en lichamelijk fit worden."

Op 4 november krijgen turnsters die niet tot de WK-trajectselectie behoorden, de kans zich in de groep te turnen. Drie weken later volgt weer een schifting en daarna een stage in Frankrijk waarna de definitieve selectie wordt bepaald.

Wammes en Zonderland beste papieren

Bij de mannen moeten Jeffrey Wammes, Epke Zonderland, Bart Deurloo en misschien ook Anthony van Assche rekening houden met deelname. De eerste twee hebben de beste papieren omdat ze in Tokio al aan de limiet van NOC*NSF voldeden.

"Jef heeft de afgelopen week gewoon doorgetraind op andere toestellen", zei zijn coach Bram van Bokhoven. Zonderland moet, als hij de teleurstelling verwerkt heeft, gaan trainen voor de meerkamp.

"We moeten eerst kijken waartoe hij fysiek in staat en wat de benodigde score ongeveer zal zijn", wist zijn coach Daniel Knibbeler. De kans dat de Japanner Hamada bij die individuele strijd nog een rol speelt, lijkt klein. Roskam: "Ook dat gaan we evalueren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl