NOS NieuwsAangepast

'Brussel moet strenger toezicht houden'

Er zijn harde en afdwingbare afspraken nodig om te voorkomen dat EU-landen economisch ontsporen. Dat schrijven de minister De Jager en Verhagen in een een ingezonden brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

De twee pleiten voor een strenge en onafhankelijke rol van de Europese Commissie die de zwakheden en risico's van de nationale economieën in kaart moet brengen. Als landen die achterop raken er niet in slagen om de economische risico's weg te werken, moeten er sancties volgen.

Tot nu toe let de commissie vooral op de begrotingen en niet op afzonderlijke onderdelen van het economisch beleid. Dat vinden De Jager en Verhagen niet goed. "Het gaat niet alleen om gezonde begrotingen, maar ook om gezonde economieën."

Huizenprijzen

Als voorbeeld noemen ze Spanje en Ierland. Deze landen zijn in problemen gekomen, ondanks een begroting die aan de regels voldeed. Als eerder gekeken was naar andere economische risico's, zou veel ellende zijn voorkomen.

Tot die risico's rekenen de ministers onder meer een werkloosheid van 15 procent, sterk schommelende huizenprijzen en een scherp dalende export.

Toekomst

Ook lidstaten die de euro niet als betaalmiddel hebben, zoals Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden, moeten door Brussel kritisch worden gevolgd, vindt Verhagen.

Komend weekend praten de regeringsleiders op een top in Brussel over de schuldencrisis en hoe die in de toekomst te voorkomen is. Eerder deed Nederland het voorstel om een aparte eurocommissaris aan te stellen die financiële discipline in de lidstaten afdwingt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl