NOS SportAangepast

Indy-coureur Wheldon (33) verongelukt

De Britse autocoureur Dan Wheldon is bij een ongeluk in de laatste race van de IndyCar Series omgekomen.

In Las Vegas botsten vijftien auto's op elkaar. De 33-jarige Wheldon werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet meer te redden.

Wheldon won in mei de beroemdste race van het kampioenschap, de Indianapolis 500. Ook in 2005 was hij daar de beste. Bij het uitkomen van de tweede bocht in de twaalfde ronde ontstond een ravage van rokende auto's en rondvliegend puin. De bolide van Wheldon vloog over een andere auto heen en knalde in de hekken.

De vrouwelijke coureur Pippa Mann moest samen met haar mannelijke collega J. R. Hildebrand ook naar het ziekenhuis met klachten over duizeligheid. "Ik heb nog nooit zo'n bende gezien in mijn hele loopbaan", zei Danica Patrick, die al jaren actief is in de autosport.

Directeur Randy Bernard van IndyCar maakte het trieste nieuws op het circuit bekend. "We zijn erg treurig dat we moeten meedelen dat Wheldon is overleden aan ongeneeslijke verwondingen." De coureurs en teams besloten daarna om de race te beëindigen. Er werden nog wel vijf symbolische rondes verreden om Wheldon te eren.

Agressieve rijstijl

De Braziliaan Tony Kanaan liet zich kritisch uit over de agressieve rijstijl van sommige van zijn collega's. "Eén fout van een coureur kan grote gevolgen hebben", aldus Kanaan. "Ik heb in mijn hele carrière nog nooit zo'n puinhoop gezien."

"Dit is ongelooflijk triest", zei de Spaanse coureur Oriol Servia over de dood van Wheldon. "We weten allemaal dat ongelukken en crashes een onderdeel zijn van deze sport. Auto's en circuits worden steeds veiliger, en gelukkig was er al lange tijd niets meer gebeurd. Over deze plek in het bijzonder hadden wij allemaal een slecht gevoel. We wisten dat het kon gebeuren, maar het is ongelooflijk triest."

Wheldon is niet de eerste coureur die overlijdt in de IndyCar. Paul Dana kwam in maart 2006 tijdens de training voor de Grote Prijs van Miami om het leven. De Amerikaan kwam op de Homestead Speedway met een snelheid van meer dan driehonderd kilometer per uur in botsing met de wagen van Ed Carpenter, die was gespind. Daarna knalde hij tegen de muur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl