NOS NieuwsAangepast

Occupy-betogers houden stand

Van het protest van zaterdag zijn in Amsterdam op het Beursplein en in Den Haag op het Malieveld nog tentenkampjes over. Een kleine groep mensen gaat door met de zogeheten 'Occupy'-manifestaties, gebaseerd op het al weken durende protest in New York.

Honderden mensen waren zaterdag op de been voor het Occupy-protest in Nederland. Ze protesteren tegen bankiers, grote investeerders en politici, die ze verantwoordlijk houden voor de economische crisis. Er werd gediscussieerd en gefilosofeerd over een betere wereld.

Op het Beursplein in Amsterdam staan nu nog zo'n twintig tentjes. Een klein groepje demonstranten heeft daar een koude nacht doorgebracht. De demonstraten mochten blijven van de politie, zolang het rustig bleef. En dat bleef het, de kampeerders lieten zich van hun beste kant zien. Het is nog niet duidelijk hoe lang de demonstranten nog blijven.

Hard

Ook in andere landen was het protest zondag kleinder dan de dag ervoor. Toen werd wereldwijd in 950 steden gedemonstreerd. Op de meeste plaatsen verliep het protest rustig, maar naarmate het later werd ging het er op sommige plekken hard aan toe.

In Rome werd bij rellen tijdens de Occupy-betogingen voor 1 miljoen euro schade aangericht. Relschoppers staken onder meer auto's in brand en gooiden ruiten van winkels en banken in. Ook werd in een gebouw van Defensie brand gesticht.

In New York botsten betogers ook met de politie. Er viel een onbekend aantal gewonden en werden 45 actievoerders opgepakt. Ook hield de politie betogers aan die een gebouw van Citibank probeerden binnen te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl