NOS SportAangepast

Zonderland: "Zat al gauw op 1,7 aftrek"

Hij turnde een prachtige oefening op rek, maar bij zijn laatste vluchtelement, de Yamawaki, ging het toch nog mis: Epke Zonderland raakte met zijn voeten de rekstok.

Zijn toestelfinale op de mondiale titelstrijd in Tokio liep daardoor uit op een regelrechte fiasco voor de Fries, die al twee zilveren WK-medailles thuis heeft liggen.

"Dit gebeurt echt nooit, in een vluchtelement dat ik altijd zonder problemen turn. Dit is balen, keihard balen. De Cassina-Kolman en de Gaylord 2, daar lagen de risico's. Waarom het nu misgaat kan ik niet zeggen."

"Het is ook niet iets wat je in je oefening nog even oplost. Ik zag het niet aankomen dat ik te laag zat en tegen de rekstok zou knallen. Je weet meteen dat het klaar is", keek Zonderland terug op zijn teleurstellende optreden. "Ik denk dat ik op al gauw 1,7 afrek zat. Met andere woorden: als die oefening lukt, is het gewoon genoeg."

Nog één kans

Een medaille had hem op de Olympische Spelen van volgend jaar gebracht. Nu wacht hem nog één kans om in Londen te raken: het olympisch kwalificatietoernooi in januari in de Britse hoofdstad. Daar moet hij echter als meerkamper aan de slag.

"Dat is een scenario dat je diep in je achterhoofd hebt. Als het lichaam niet protesteert, komt het wel goed. Sprong en vloer zijn niet ideaal voor mijn rug. Het grootste probleem ligt op ringen dat ik al lang niet meer heb gedaan en dat erg belastend is voor mijn schouder. Maar het moet nu gewoon. Ik ga er ook zeker voor, maar ik heb het niet meer in eigen hand."

Wammes: "Toch stap gemaakt"

Jeffrey Wammes sloot de WK af met opnieuw een achtste plaats op sprong, net als bij de twee voorgaande mondiale titeltoernooien. "Toch heb ik het gevoel dat ik een stap heb gemaakt", reageerde de Amsterdammer, die gokte met een moeilijke sprong waarvan de oorspronkelijke uitgangswaarde (7,2) met viertiende punt werd afgewaardeerd.

Wammes kwam met zijn tweeënhalve draai net niet goed uit. "Ik kreeg 'm niet helemaal rond. Daar moet ik nog een maniertje voor vinden. Feit is dat ik hem nu durf te turnen."

Achterdeur

Uiterlijk volgende week wil interim-topsportmanager Ad Roskam van gymnastiekbond KNGU de kwalificatieprocedure bekendmaken voor de achterdeur, het Olympic Test Event waar begin volgend jaar voor de turners de laatste olympische tickets verdeeld worden.

Door het resultaat van de WK zal ons land maximaal met één turner naar de Spelen mogen. Twee meerkampers gaan in januari om die ene plek strijden. Wammes en Zonderland hebben daarbij een streepje voor. "Zij hebben aan de limiet voldaan", bevestigde Roskam.

Meerkamper Bart Deurloo is ook een kandidaat. De wegens een blessure in Tokio afwezige allrounder zal dan wel nog een score moeten halen die hem op de WK bij de beste twaalf op de geschoonde lijst (twee per land) had gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl