NOS NieuwsAangepast

Israël bereidt gevangenenruil voor

In Israël zijn de eerste stappen gezet voor de gevangenenruil, waarbij ruim duizend Palestijnen vrijkomen in ruil voor de vrijlating van de militair Gilad Shalit.

De Israëlische Dienst Justitiële Inrichtingen heeft een lijst met 477 gevangenen gepubliceerd die tegelijkertijd met Shalit zullen worden vrijgelaten.

Het gaat om 450 mannen en 27 vrouwen. 280 van hen waren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. De oudste gevangene op de lijst is bijna tachtig, de jongste begin twintig. Eén persoon die vrijkomt zit al vast sinds 1978.

Beroep

President Peres is inmiddels de gratieprocedure begonnen om de gevangenen vrij te laten. Israëlische burgers krijgen 48 uur de tijd om beroep aan te tekenen, maar de kans wordt klein geacht dat bezwaren worden gehonoreerd.

De eerste groep gevangenen heeft vandaag te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor vrijlating. Ze zullen voor vertrek nog medisch worden gekeurd.

Vermoedelijk komen de 477 gevangenen en Shalit dinsdag vrij. In december komen nog eens 550 Palestijnen vrij.

Aanslagen

Onder de mensen die aankomende week vrijgelaten zullen worden, zijn onder meer terroristen die aanslagen in Haifa en de badplaats Netanya gepleegd hebben. Daarbij kwamen meer dan 50 mensen om het leven.

Ook twee Palestijnen die veroordeeld werden voor de moord in 1994 op een andere ontvoerde militair, Nachson Wachsman, komen vrij.

De gevangenen zullen voornamelijk terugkeren naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Ruim veertig Palestijnen moeten van Israël in een ander land in ballingschap gaan.

Ontvoerd

Sergeant Gilad Shalit werd vijf jaar geleden als 19-jarige ontvoerd door Hamasstrijders uit de Gazastrook.

Israël onderhandelde al lange tijd over zijn vrijlating, maar het duurde tot afgelopen week voordat een overeenkomst werd bereikt met Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl