NOS WielrennenAangepast

Zaugg wint Ronde van Lombardije

Oliver Zaugg heeft de 105de editie van de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Zwitser van Leopard Trek ging op tien kilometer van de finish in de aanval en soleerde naar de zege.

Daniel Martin (Garmin-Cervélo) werd tweede, voor Joaquim Rodríguez (Katjoesja).

Nadat Vincenzo Nibali een solo had zien stranden op zestien kilometer van de meet, was de Villa Vergano scherprechter. Zaugg reed in de slotfase van die korte, venijnige klim weg uit de favorietengroep, waarin Philippe Gilbert, de winnaar van 2009 en 2010, hem niet kon volgen.

Zaugg boekte zijn eerste individuele zege.

Nieuwe finishplaats

Om 10.45 uur vertrokken 195 renners, onder wie acht Nederlanders, in Milaan voor de Ronde van Lombardije. Na 241 kilomeyer was Lecco de nieuwe finishplaats van de laatste World Tour-koers van het jaar.

In de aanloop van de Valcava, na 78 kilometer het eerste obstakel van de dag, gingen Johan Vansummeren, Andrea Pasqualon, Claudio Corioni, Mikel Astarloza, Omar Bertazzo en Yukiya Arashiro na veertig kilometer in de aanval.

Tijdens de tweede beklimming, de Colma di Sormano, bleven Vansummeren, Arashiro en Astarloza aan de leiding over. In de afdaling, met nog 68 kilometyer te gaan, kregen zij gezelschap van een groep met naast het restant van de oorspronkelijke zes vroege vluchters, ook onder anderen de favorieten Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Damiano Cunego, Giovanni Visconti en Rodríguez.

Dappere solo Nibali mislukt

In de aanloop naar de Madonna del Ghisallo reden Gilbert en Fuglsang even vooruit, maar ze werden snel tot de orde geroepen. Vervolgens koos Nibali aan de voet van de 8,5 kilometer lange klim naar het bedevaartsoord de aanval.

Na 195 kilometer had Nibali op de top, waar het kerkje uit 1632 de renners verwelkomde met klokgelui, een voorsprong van 1.24 op een groepje met Gilbert, dat in de afzink aangroeide tot een pelotonnetje.

Nibali wist zijn voorsprong tijdens de afdaling te consolideren. Terug in het dal kwam het peloton onder aanvoering van de renners van Team Sky echter snel naderbij en op zestien kilometer van de finish was de hergroepering een feit.

Zaugg slaat toe op Villa Vergano

Nadat Nibali zijn dappere solo had zien mislukken, haakte hij net als onder anderen drievoudig winnaar Cunego en olympisch kampioen Samuel Sánchez af op de Salita Villa Vergano, waarvan de top op acht kilometer van de finish lag.

In de slotfase van de venijnige klim, waar het stijgingspercentage bijna vijftien procent bedroeg, koos Zaugg de aanval. De demarrage van de Zwitser leidde ertoe dat ook Gilbert, de winnaar van 2009 en 2010, het niet meer kon bolwerken.

Zaugg nam snel een voorsprong van een halve minuut, waarna hij in de laatste kilometers Rodríguez, Ivan Basso, Domenico Pozzovivo, Przemyslaw Niemiec en Daniel Moreno angstig dichtbij zag komen. Achterhaald werd hij echter niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl