NOS NieuwsAangepast

Satellietbeelden tegen ontbossing

Door klimaatredacteur Bram Schilham

De organisatie die keurmerken verstrekt voor verantwoord hout, gaat gebruik maken van satellietbeelden. Die moeten helpen beoordelen of houtkapbedrijven zich aan de afspraken houden.

De organisatie voor verantwoord hout, FSC, gaat daartoe samenwerken met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

FSC geeft een keurmerk af als hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dat betekent dat er selectief wordt gekapt: enkele bomen per perceel, zodat het bos de kans krijgt om te herstellen. Op verschillende manieren wordt gecontroleerd of de certificering terecht is en er geen 'fout' hout door de mazen van het net glipt.

Niet waterdicht

Helemaal waterdicht is het systeem niet. Vaak komt tropisch hardhout uit bossen die zeer uitgestrekt zijn en op afgelegen plaatsen liggen. Om toch de praktijken van de kapbedrijven te kunnen beoordelen, moeten satellietbeelden nu uitkomst bieden.

Door verbeterde technieken, zoals camera's die tot op het niveau van individuele bomen kunnen inzoomen, kunnen foto's uit de ruimte een rol gaan spelen. Ook is het goedkoper geworden om de beelden te bemachtigen. Reden voor FSC om dit project met de ESA te starten.

Geld verdienen

Niet alleen organisaties als FSC zijn geïnteresseerd in de beelden. Ook overheden van landen met veel tropisch bos tonen interesse. Zij kunnen volgens de klimaatregels van de VN geld verdienen als ze hun oerbos overeind laten staan. De satellietfoto's kunnen helpen om het bewijs te leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl