NOS NieuwsAangepast

Kredietbeoordelaar onderzoekt Rabobank

Het Amerikaanse ratingbureau Fitch heeft de Rabobank op een zogenoemde watchlist gezet. De komende weken bekijkt de kredietbeoordelaar wat de gevolgen zijn van de schuldencrisis en de spanningen op de kapitaalmarkten voor de bank. Dat zou kunnen leiden tot een lagere waardering voor de hele bank of delen van de bank.

Fitch kijkt vooral naar de vooruitzichten en risico's rond de financiering, de zogenoemde funding, van de bank. Net als veel andere Europese banken merkt ook de Rabobank dat banken elkaar wantrouwen en moeilijk geld lenen. Dat zorgt voor krapte in het onderlinge geldverkeer.

Fitch benadrukt dat de Rabobank één van de degelijkste en dus kredietwaardigste banken is die de kredietbeoordelaar onder beoordeling heeft staan.

Robuust

De bank is ook veel minder kwetsbaar dan andere Europese banken, had in de recente stresstest een robuuste kapitaalbuffer van 12,6 procent, stabiele inkomsten en is goed gefinancierd. Zo bezien is er niets aan de hand.

Maar gezien de enorme turbulentie als gevolg van de schuldencrisis en de weerslag daarvan op de banken, kan de financiering ook voor Rabobank problemen gaan opleveren, denkt Fitch.

Beurs

De Rabobank is niet beursgenoteerd. Dat is aan de ene kant, met in elkaar zakkende aandelenkoersen, een zegen. Aan de andere kant kan de bank ook geen geld ophalen via aandelen.

De Rabobank heeft nu als één van de weinige banken in de wereld nog de hoogste waardering die een bank of en land kan krijgen.

Die rating is te danken aan onder meer de coöperatieve structuur. Een lagere rating maakt financiering van de bank duurder, omdat de risicopremie hoger ligt.

Griekenland

De Rabobank heeft een balanstotaal van 665 miljard euro, waarvan 219 miljard aangemerkt wordt als zogenoemde risicogewogen bezittingen. De 'blootstelling' op Griekenland bedraagt slechts 111 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl