NOS NieuwsAangepast

Rutte na één jaar minder nonchalant

VVD-leider Rutte is vandaag op de kop af één jaar premier. Hoe doet hij het? Is zijn rol in de loop van het jaar veranderd? NOS-verslaggever Marcel Bril ziet kleine wijzigingen ten opzichte van het begin. "Toen leek het of het een luizenbaantje voor hem was, dat premierschap. Losjes, nonchalant, met één hand in de zak... Zo zagen we hem vaak, maar dat is wel ietsje minder geworden."

'Goed in de cijfers'

De nonchalante houding van de premier heeft hem een paar keer in de problemen gebracht, herinnert Bril zich. "Hij zei dingen, waarvan later bleek dat ze niet klopten of niet handig geformuleerd waren."

Hij wijst bijvoorbeeld op het incident met het noodfonds. Rutte verstrekte met grote stelligheid verkeerde informatie. "Ik ben er vandaag acht uur mee bezig geweest, dus ik zit goed in de cijfers", beweerde hij. Later moest hij bekennen dat hij toch fout zat en bood hij zijn excuses aan. Ook over andere gevoelige onderwerpen moest hij sorry zeggen, zoals over de gevangenneming van drie Nederlandse militairen in Libië.

Imago

Dergelijke incidenten hebben het imago van de premier enigszins aangetast. De oppositiepartijen mopperen er hardop over. Maar ook bij regeringspartij CDA is er duidelijk iets veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Marcel Bril: "Bij de Algemene Beschouwingen verweet CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma de premier dat hij te veel met geld en economie bezig is en te weinig met de samenleving."

Toch is Rutte zijn eerste jaar als premier goed doorgekomen, constateert de NOS-verslaggever. "We moeten niet vergeten dat hij best wat voor elkaar heeft gekregen. Merkel en Barroso steunen zijn plan voor een eurocommissaris en zijn plan voor 18 miljard bezuinigingen jast hij zonder problemen door de Kamer.

'Lastiger tweede jaar'

Het tweede jaar zou weleens lastiger kunnen worden. PVV-leider Wilders heeft als verjaardagscadeau een interview aan het AD gegeven, waarin hij zegt dat Rutte het nóg zwaarder krijgt. "Wilders heeft al meerdere keren aangegeven dat hij het het kabinet lastiger gaat maken als het economisch slechter gaat en als er meer bezuinigd moet worden. Dan zal er stevig onderhandeld moeten worden tussen CDA, VVD en PVV en we weten dat daar niet al te veel ruimte meer is."

"Rutte zal de komende tijd moeten bewijzen", concludeert Bril, "dat hij het vak van premier daadwerkelijk beheerst en dat zijn nonchalante houding geen onmacht is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl