NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis opent rekening voor Azië

Het Nederlandse Rode Kruis heeft rekening 6868 geopend voor de slachtoffers van de overstromingen in Azië. Volgens de hulporganisatie is er dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, medische hulp en onderdak. Ook neemt het risico op infectieziekten toe.

De overstromingen treffen ongeveer 16 miljoen mensen in grote delen van Thailand, Cambodja en de Filipijnen.

Bangkok

In Bangkok zijn bewoners aan het hamsteren geslagen, nu de wateroverlast in Thailand dichter bij de hoofdstad komt. Volgens journalist Annelie Langerak zijn bewoners nerveus. Ze hebben grote hoeveelheden rijst, instant noodles en flessen water ingeslagen. Sommige schappen in de supermarkten zijn leeg.

Intussen worden om de stad met zandzakken nooddijken gemaakt en kanalen gegraven om het water af te voeren. De autoriteiten zeggen dat het centrum van Bangkok geen last zal krijgen, maar de delen van de stad die buiten de nooddijken liggen lopen gevaar.

Rijst

De wateroverlast is een gevolg van de overvloedige regen in het moessonseizoen. In geen tientallen jaren was het zo nat in Thailand als nu. Sinds juli zijn 300 mensen verdronken. Ongeveer tweederde van het land is op de een of andere manier geraakt door de wateroverlast. Vooral het midden van het land heeft last van het hoge water.

"Hier en daar staat het water 2 meter hoog", zegt Langerak. Er staan onder meer industrieterreinen blank en ook de landbouw is getroffen. "Thailand is de grootste rijstexporteur ter wereld, maar een groot deel van de oogst is verloren."

Chaotisch

Experts op het gebied van watermanagment zeggen dat veel ellende voorkomen had kunnen worden door een betere coördinatie. De Nederlandse ingenieur Tjitte Nauta, die net terug is uit Thailand, zegt dat het er in het crisiscentrum chaotisch aan toe gaat. "Mensen lopen daar maar door elkaar, er is geen regie."

Intussen is het te laat voor echte oplossingen. Het is nu een kwestie van kiezen tussen kwaden, zegt Nauta. "Het komt er nu op aan om het water om Bangkok heen te leiden. Daarbij is onze grootste zorg dat de dijken het begeven en de stad onder water komt te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl