NOS NieuwsAangepast

Spanning rond Occupy Wall Street stijgt

Door redacteur Harrie van Veen in New York

"Laten we morgen een feestdag maken voor onze beweging." Het waren de laatste woorden van een van de laatste sprekers op de zogeheten Algemene Vergadering van Occupy Wall Street (OWS). De jonge spreker, een twintiger, wees de menigte van zo'n 500 personen erop dat vrijdag en zaterdag de belangrijkste dagen van OWS gaan worden.

Zaterdag staat een wereldwijde protestdag op het programma, geïnspireerd door het protest in New York dat nu al bijna vier weken duurt. Maar OWS moet zelf eerst vrijdag zien te overleven. Burgemeester Bloomberg kondigde eergisteren aan dat hij Zuccotti Park wil laten schoonmaken, omdat de sanitaire omstandigheden drastisch zouden zijn verslechterd sinds het protest daar bijna een maand geleden begon. De betogers vrezen echter dat de schoonmaakactie, die wordt begeleid door de politie, de opmaat wordt voor een ontruiming, ondanks beloftes van Bloomberg dat de betogers mogen terugkeren. Een groot deel van de dageliijkse Algemene Vergadering stond dan ook in het teken van de dreigende schoonmaakoperatie die om 07.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd) begint en zo'n twaalf uur zal gaan duren.

Verdediging

Vooral de woordvoerder van de werkgroep 'direct action' had veel aandacht. De man legde uit hoe het plein verdedigd gaat worden. De bedoeling is dat OWS gedurende de hele schoonmaakoperatie in elk geval tweederde van het plein in handen houdt. Bloomberg had aangekondigd dat het schoonmaken in fases zal verlopen, zodat niet heel het park ontruimd hoeft te worden. "Iedereen kan en moet een rol hebben bij de verdediging van onze gemeenschap", aldus de woordvoerder van 'direct action'. Bedoeling is dat de 'occupiers' zich in verschillende lijnen van 'arrestability' opstellen. Degenen die er geen probleem mee hebben om opgepakt te worden bevolken de eerste linies van verzet, daar achter zit de rest, zo lijkt het plan te zijn.

Bezems en poetsdoeken

Zuccotti Park bood donderdagmiddag en -avond een totaal andere aanblik dan in de afgelopen dagen. Tientallen betogers waren druk in de weer met bezems, poetsdoeken en potgrond. Dat laatste om de beschadigde plantenbakken te herstellen. Ze wilden toch nog een laatste poging doen om het park in de loop van de ochtend brandschoon te krijgen. Of de gemeente en de private eigenaar, Brookfield Properties, daar genoegen mee nemen, moet worden afgewacht. Maar voor de betogers valt het ergste te vrezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl