NOS NieuwsAangepast

Rutte wil niet bezuinigen op Koninklijk Huis

Een meerderheid van VVD, CDA en PVV vindt toch niet dat er extra bezuinigd moet worden op het Koninklijk Huis.

In het debat over de begroting van het Koninklijk Huis drongen afgelopen dinsdag behalve de oppositie, ook regeringspartijen VVD en gedoogpartij PVV aan op extra bezuinigingen.

Broekriem

De VVD vond dat in tijden van crisis ook de Oranjes de broekriem moesten aanhalen. VVD-Kamerlid Van der Burg pleitte voor een generieke korting van ongeveer 2 procent. Dit gebeurt ook bij andere ministeries.

Maar het kabinet is niet van plan om extra te bezuinigen op het Koninklijk Huis. Volgens Rutte lopen de Oranjes voorop bij de bezuinigingen.

Nullijn

Dit jaar en vorig jaar is er al zo'n 4 procent gekort, terwijl hoge colleges van staat en de Tweede Kamer pas de komende jaren aan de beurt komen. "Ze zitten op de nullijn, net als ambtenaren", zei Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Volgens Rutte is de generieke korting ook al meegenomen in het bezuinigingsbedrag.

Vorstelijk betaald

De VVD en de PVV leggen zich neer bij het standpunt van Rutte. "Het is jammer. Ze worden vorstelijk betaald," zei het PVV-Kamerlid Elissen. Hij benadrukt dat de PVV nu eenmaal afspraken heeft gemaakt met het minderheidskabinet. "Daar houden we ons aan."

Het kabinet ziet ook niets in een ceremoniële monarchie. Volgens Rutte zal de invloed van de koning alleen maar toenemen als hij niet meer in de regering zit en zijn bevoegdheden niet meer vastgelegd zijn in de Grondwet. "De koning is nu ingebed in de regering. Dat is een belangrijk ankerpunt", zei Rutte.

Rol

De premier reageerde op het plan van een aantal politieke partijen om de koning geen rol meer te geven in de regering.

Tijdens het debat wordt in algemene termen gesproken over de koning. Hiermee wordt de functie en niet de persoon Beatrix of Willem-Alexander bedoeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl