NOS NieuwsAangepast

Bloomberg bezoekt betogers Wall Street

Door redacteur Harrie van Veen, in New York Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft een kort, onverwacht bezoek gebracht aan de betogers van Occupy Wall Street. Hij heeft de demonstranten en kampeerders laten weten dat hij professionele schoonmakers inzet. Daarmee komt Bloomberg tegemoet aan de zorgen van de eigenaar van het park, Brookfields Properties. Eind vorige week liet het bedrijf weten dat de sanitaire omstandigheden van Zuccotti Park, vlak bij Wall Street, hard achteruit gaan. Het park wordt normaal gesproken elke avond gereinigd door professionele schoonmaakploegen, maar dat is sinds het begin van de protesten op 17 september niet meer gebeurd. De betogers hebben hun eigen schoonmaakploegen op het terrein. Sinds de klachten van omwonenden en de lokale middenstand eind vorige week toenamen, zijn meer vrijwilligers actief om op te ruimen en schoon te maken.

Aanval

Het aantal recycle-bakken aan de rand van het park is toegenomen, maar de extra inspanningen konden kennelijk niet verhinderen dat Bloomberg nu toch wil dat er professionele schoonmakers aantreden.

Of en hoe die worden toegelaten door de betogers is de vraag. De demonstranten beschouwen de schoonmaakactie als een eerste serieuze aanval op de 'bezetting' van het park.

Het is de vraag of schoonmakers überhaupt de kans krijgen om hun werk te doen in de menigte. Die wordt vrijdagochtend waarschijnlijk extra groot, want om 12.00 uur staat een optreden gepland van Tom Morello van de rockgroep Rage against the Machine. Dat zal zeker extra belangstellenden trekken, zoals twee weken geleden alleen al het gerucht dat Radiohead zou komen ook voor veel meer volk zorgde

Protestvrijheid

In een verklaring stelt Bloomberg dat de betogers na de reiniging van het park mogen terugkeren. Volgens de verklaring is Bloomberg een sterk voorstander van het recht op vrije meningsuiting en demonstratie, al zei hij eind vorige week wel dat hij het niet eens is met de eisen van Occupy Wall Street.

De beweging bestaat nu uit een harde kern van zo'n driehonderd mensen en honderden sympathisanten. Volgens Bloomberg gaat hervorming van het financiële stelsel in de VS, zoals de betogers willen, juist veel banen kosten, niet alleen in de financiële sector zelf, maar ook in sectoren die van daarvan afhankelijk zijn.

1 procent

Bloomberg werd tijdens zijn korte bezoek uitgejoeld. Op Twitter verschenen reacties als "Jij bent de 1 procent". Bloomberg is miljardair en staat volgens de demonstranten voor de rijkste 1 procent van de Amerikanen die zich tijdens de crisis alleen maar meer verrijken, ten koste van de rest van de bevolking.

Volgens een Amerikaanse peiling heeft intussen 82 procent van de Amerikanen gehoord van de protesten bij Wall Street. 38 procent van de ondervraagden staat er positief tegenover, 24 procent negatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl