NOS NieuwsAangepast

Jongeren geven en het liefst op de ouderwetse manier

83 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 30 doneert minimaal één keer per jaar aan het goede doel. Een kwart van de jongeren doneert zelfs meer dan een tientje per maand. Dat komt naar voren uit een onderzoek van PwC.

De meeste donaties gaan naar goede doelen uit de categorie gezondheid. Daarna volgen internationale hulp, natuur en milieu en welzijn en cultuur.

Opvallend is dat jongeren het liefst geld geven via een collecte of een eenmalige overschrijving. Doneren via bijvoorbeeld sms is niet populair.

Overhead

Jongeren hebben niet zo'n positief beeld van goede-doelenorganisatie. Bijna de helft van de jongeren denkt dat de helft of zelfs nog meer van hun donatie wordt besteed aan 'overhead' en dus niet bij het uiteindelijke goede doel terecht komt. In werkelijkheid is dit slecht 15 procent.Volgens PwC ligt hier een uitdaging voor de goede doelen.

80 procent van de jongeren vindt het vervelend als goede doelen heel opdringerig zijn met hun communicatie. Zo wil 70 procent dat goede doelen hen met rust laten na een donatie en ze dus niet meer benaderd worden. Ook vindt meer dan de helft van de jongeren dat goede doelen niet genoeg vertellen over doelstellingen die niet worden gehaald.

"Jongeren bereiken is een grote uitdaging voor veel organisaties, ook in de charitatieve sector. In dit onderzoek geven jongeren aan primair via e-mail en social media benaderd te willen worden. Het percentage respondenten dat iets fysieks in de brievenbus prefereert, is nog wel vrij hoog. Kennelijk vinden jongeren het nog leuk om post te krijgen", zegt Nita Wink van PwC.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl