NOS NieuwsAangepast

EU vol vertrouwen over Slowakije

De top van de Europese Unie heeft goede hoop dat het parlement van Slowakije alsnog de uitbreiding van het euronoodfonds EFSF goedkeurt.

EU-president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie zeggen "vol vertrouwen te blijven" dat Slowakije zich bewust is van het belang om het EFSF sterker en flexibeler te maken.

Het Slowaakse parlement wees het plan in eerste instantie af. De uitbreiding van het noodfonds kan zoals de zaken er nu voorstaan niet doorgaan, omdat alle zeventien parlementen in de eurozone moeten instemmen.

Verheffen

De afwijzing van de plannen door het parlement in Bratislava heeft geleid tot het aftreden van de regering. Het demissionaire kabinet brengt het voorstel deze week waarschijnlijk nogmaals in stemming. De oppositionele sociaal-democraten, die gisteren tegenstemden om de regering weg te krijgen, zullen dan zo goed als zeker wel akkoord gaan.

Vanmiddag overleggen de leiders van de regeringspartijen met de sociaal-democratische SMER.

Van Rompuy en Barroso roepen de Slowaakse politici op om "zich te verheffen boven de korte termijnpolitiek" en de eerste gelegenheid aan te grijpen om het plan goed te keuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl