NOS NieuwsAangepast

Orka Morgan toch niet vrij in zee

Orka Morgan gaat niet terug naar zee. Staatssecretaris Bleker van Landbouw wil dat de orka naar een dierenpark op het Spaanse eiland Tenerife gaat.

Volgens Bleker is de kans te groot dat de orka in de vrije natuur doodgaat. "Ik vind het zelf niet de beste oplossing. Het is een waardeloos resultaat", aldus Bleker.

Verhuizing

"Een dier met zo'n omvang en zo'n gedrag hoor je eigenlijk niet te houden in een gesloten inrichting. Maar als je haar vrijlaat, is de kans groot dat ze van ellende en honger sterft."

Orka Morgan verblijft in het Dolfinarium sinds juni 2010, toen ze verzwakt in de Waddenzee werd gevonden. De jonge vrouwelijke orka van ongeveer 3 jaar is inmiddels aangesterkt en te groot geworden voor het bassin van 40.000 liter.

Het Dolfinarium in Harderwijk wil het dier overbrengen naar het zeepark Loro Parque op Tenerife, waar in een veel groter bassin ook enkele andere orka's zwemmen.

Bezwaar

De rechter stak in de zomer echter een stokje voor deze verhuizing naar Spanje. Actiegroepen hadden bezwaar gemaakt en de rechter vond dat staatssecretaris Bleker beter moest beargumenteren waarom hij een exportvergunning voor het dier had afgegeven.

Actiegroepen, zoals Free Morgan en de Orka Coalitie, vinden dat Morgan terug moet naar zee. Dit moet in stapjes gebeuren, zeggen ze. Eerst moet het dier leren om weer zelf eten te vinden en vervolgens kan ze naar haar mogelijke familie in Noorwegen. Op basis van geluiden denken de actiegroepen de familie van Morgan gevonden te hebben.

Familie

Toch zijn de actiegroepen er niet in geslaagd Bleker te overtuigen. Volgens Bleker is niet de echte familie gevonden en redt Morgan het dan niet. Ze is van een orka-soort dat in een familiegroep aan eten komt. In haar eentje gaat ze hoogstwaarschijnlijk dood, is de overtuiging van Landbouw.

"Het is een dier dat helemaal aangewezen is op een groep. Als je die zekerheid niet hebt, is het niet verantwoord om haar los te laten", aldus Bleker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl