NOS NieuwsAangepast

Wekker helpt bij pillen slikken

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Een medicijnwekker moet mensen die chronisch ziek zijn en daarvoor verschillende medicijnen slikken, helpen dat op tijd te doen. In Friesland loopt een proef met de wekker.

De medicijnwekker waarschuwt mensen met een alarm dat het tijd is om hun medicijnen in te nemen. Op de display van het apparaatje verschijnt dan een smiley, een glimlachend gezicht. De medicijnen komen vervolgens voorverpakt uit de wekker tevoorschijn.

Die lach verdwijnt naarmate het langer duurt voor de patiënt zijn medicatie inneemt. Als die binnen een half uur niet reageert, stuurt het apparaat de patiënt een sms om hem er nog eens op te wijzen. Wordt ook die tweede waarschuwing genegeerd, dan gaat een sms naar een contactpersoon.

Ziekenhuisopname

Naar schatting eenderde tot de helft van de medicijngebruikers in Nederland slikt hun geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd. Het tijdig slikken van voorgeschreven geneesmiddelen is van groot belang voor de werkzaamheid van veel medicijnen.

Jaarlijks zijn er zo'n 19.000 onnodige ziekenhuisopnames, deels door fouten bij de bereiding of voorschrijving van geneesmiddelen, maar ook door mensen die te veel medicijnen slikken of die hun pillen niet op tijd nemen. De geschatte kosten hiervan zijn ruim 85 miljoen euro per jaar.

Pilot

Aan de proef in Friesland doen acht Friese apotheken en 160 patiënten mee. De Vrije Universiteit in Amsterdam doet tegelijk onderzoek naar de effectiviteit. Aan de Tilburg University loopt een promotieonderzoek naar het apparaat.

In Sneek is een apotheek vorige week begonnen met de pilot. Een groep patiënten met hart- en vaatziekten probeert de medicijnwekker en doet mee aan het VU-onderzoek.

Het apparaat is in eerste instantie bedoeld voor chronisch zieke patiënten, vaak ouderen, en patiënten die heel veel medicijnen moeten gebruiken op verschillende tijdstippen, zoals hiv-patiënten.

In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen een chronische ziekte. Anderhalf miljoen van hen hebben zelfs twee of meer chronische ziekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl