Aangepast

Komt Slowakije eruit?

Normaal ligt Slowakije in de luwte van het Europese politieke debat. Maar deze dagen zijn de ogen juist vooral op het Oost-Europese land gericht. Slowakije moet namelijk als laatste van de zeventien eurolanden instemmen met een verhoging van het noodfonds (EFSF) voor de euro. Alle andere landen zijn akkoord, maar ieder land heeft vetorecht - Slowakije dus ook.

Onwillig

De druk op de Slowaakse regering, die zich geconfronteerd ziet met een onwillige oppositie en ook in de eigen gelederen niet unaniem vóór is, neemt toe. De tegenstanders vinden dat Slowakije als relatief arm euroland niet moet opdraaien voor de schulden van rijkere landen zoals Griekenland. Dat krijgt als het voorstel doorgaat 109 miljard euro aan extra noodkrediet.

Daarom wordt nu als optie open gehouden dat het land wel instemt met het voorstel, maar geen financiële verplichtingen aangaat.

Muurvast

Vanavond bleek opnieuw dat de partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar staan. Het overleg zit muurvast. Premier Iveta Radicova zou hebben gedreigd met haar vertrek als de regeringspartijen niet met het Europese plan instemmen. De SaS-partij dreigt het te blokkeren: die partij zegt dat ze niet willen meegaan in politieke machtspelletjes.

Garant

Alle landen in de eurozone moeten ermee akkoord gaan dat er meer geld in het Europese noodfonds komt. Ze hoeven geen geld over te maken, maar moeten wel garant staan. Op 21 juli besloten de regeringsleiders het kapitaal uit te breiden van 440 miljard euro naar 780 miljard. Ook krijgt het EFSF meer bevoegdheden.

Vanavond een voorbeschouwing over de Slowaakse stemming van morgen. Europacorrespondent Saskia Dekkers is in Slowakije en doet verslag.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Saskia Dekkers: Saskia.Dekkers@Nieuwsuur.nl, of volg haar op Twitter: @SaskiaDekkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl