NOS NieuwsAangepast

Hollande wint, maar is het genoeg?

Door correspondent Ron Linker in Parijs

François Hollande won gisteren de eerste ronde van de voorverkiezingen van de Parti Socialiste. Maar hij kan zeker niet op zijn lauweren gaan rusten.

Hij heeft zijn tegenstander Martine Aubry niet verslagen; zijn voorsprong van minder dan 10 procent is bepaald niet het gat dat hij hoopte te slaan. Aanstaande zondag volgt de ontknoping in de tweede ronde.

Opvallende derde bij de voorverkiezingen is de energieke Arnaud Montebourg, die met zijn radicale voorstellen een aanzienlijk deel van de kiezers voor zich wist te winnen, zo'n 17 procent.

Sarkozy

Montebourg sprak over het 'de-mondialiseren' van Frankrijk en het hard aanpakken van het bankenstelsel. Een tegendraadse boodschap die aanslaat bij de kiezers, nu Europa zo hard getroffen wordt door de eurocrisis.

Deze week strijden Aubry en Hollande om de kiezers van Montebourg. De politicus die beschouwd wordt als degene die in staat is om radicale hervormingen door te voeren, maakt de meeste kans. Niet voor niets riep François Hollande in zijn overwinningsspeech zichzelf uit tot "de kandidaat van de verandering".

Een ander criterium voor de kiezers is het vermogen van de kandidaten om president Nicolas Sarkozy (UMP) uit het zadel te lichten. De president staat er niet goed voor in de peilingen, maar zijn herverkiezingscampagne is nog niet begonnen. Hij heeft zichzelf nog niet eens kandidaat gesteld, hoewel iedereen ervan uit gaat dat hij wel mee zal doen.

Rechtstreeks

De socialisten ruiken hun kans om voor het eerst in zestien jaar een president te leveren. De laatste was François Mitterrand. Maar de ervaring van de afgelopen presidentsverkiezingen leert dat de kandidaten wel uit het goeie hout gesneden moeten zijn. Anders redden ze het niet. Niet voor niets verzekerde Aubry haar achterban nog maar eens: "Ik zal de kandidaat zijn die meneer Sarkozy verslaat in 2012".

De partijleiding van de PS noemt de primaire (de voorverkiezingen) nu al een succes. En met een opkomst van meer dan 2,5 miljoen mensen heeft ze recht van spreken. Het is voor het eerst dat kiezers rechtstreeks bepalen wie de kandidaat wordt. Maar één ding is desondanks niet gelukt: het duidelijk vaststellen van een leider van de partij. Daar is in elk geval nog een tweede ronde voor nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl