NOS NieuwsAangepast

'Griekenland is de splijtzwam voor coalitie'

De onderlinge verhoudingen binnen de VVD, CDA en PVV zijn de afgelopen maanden bekoeld. Dit zegt politiek verslaggever Joost Vullings die terugkijkt op één jaar kabinet-Rutte.

Aanstaande vrijdag, op 14 oktober, is het precies twaalf maanden geleden dat het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, beëdigd werd door koningin Beatrix.

Afspraak is afspraak

"In het begin waren ze heel gelukkig. Geen gezeur over het beperken van de hypotheekrenteaftrek of de invoering van de kilometerheffing. Maar orde op zaken brengen. Bezuinigingen. Meer veiligheid op straat en afspraak is afspraak", aldus Vullings.

Bij iedere coalitie bekoelt de liefde echter. "In de loop van de tijd nemen de irritaties en de wrijvingen toe. Er wordt onderling gemopperd."

Randjes

Volgens Vullings ergert het CDA zich vooral aan het woordgebruik van PVV-leider Wilders. "Veel leden voelen zich er niet bij thuis." Maar ook bij de PVV groeit de irritatie over de opstelling van het CDA. "De PVV houdt zich aan de afspraken, maar het CDA probeert de randjes op te zoeken."

De financiële steun aan het noodlijdende Griekenland is de grootste splijtzwam volgens Vullings. De PVV is mordicus tegen een Nederlandse bijdrage aan het noodfonds. "De belangrijkste dreiging is het onverwachte. De groeicijfers van de economie bepalen de stemming binnen het kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl