NOS NieuwsAangepast

Ophef over Duitse spionagesoftware

In Duitsland is ophef ontstaan over software die de overheid gebruikt om mensen te volgen. Een hackersclub die de software in handen heeft, zegt dat het veel verder gaat dan wettelijk mag.

Elke handeling op de computer zou in de gaten kunnen worden gehouden. Ook kunnen bestanden worden gelezen en kan een computer worden overgenomen. Doordat de verzamelde informatie onbeveiligd naar de overheid wordt gestuurd, kunnen de gegevens in verkeerde handen vallen. Ook zouden gegevens naar de Verenigde Staten worden doorgestuurd.

Het hackerforum Chaos Computer Club, dat de software hackte en onderzocht, stelt bovendien dat het programma "matig tot slecht" is gemaakt. Na gebruik van de software zou de getroffen computer ook voor derden eenvoudig te hacken zijn.

Gebruik

Door een oordeel van het Duitse constitutionele Hof uit 2008 mag de overheid alleen in uitzonderlijke gevallen gebruik maken van spionagesoftware. Welke overheidsdiensten de nu gehackte software hebben gebruikt, is niet duidelijk.

De federale politie ontkent het gebruik ervan, maar de minister van Justitie laat onderzoek doen. Ze noemt de onthullingen "meer dan zorgwekkend".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl