NOS NieuwsAangepast

Berging schip Nieuw-Zeeland wordt moeilijk

In Nieuw-Zeeland wordt met angst en beven gekeken naar het containerschip dat woensdag voor de kust vastliep. Er bestaat nog altijd een grote kans dat het schip op het rif in tweeën breekt.

Het schip is zo'n 20 kilomter uit de kust van Tauranga Harbour gestrand. Volgens de laatste berichten stroomt er geen olie meer uit het schip. De eerder gelekte olie drijft van de kust af.

Morgen begint de bergingsoperatie. Cor Radings van bergingsbedrijf Svitzer gaat daarmee helpen. Sinds vrijdag zijn er onder meer Nederlandse specialisten bij de kustplaats Tauranga aanwezig. Het schip ligt zo'n 20 kilometer uit de kust.

Zorg

"Onze eerste zorg is om te kijken hoe wij op een veilige en verantwoorde manier de brandstof uit het schip kunnen krijgen. Het is een containerschip, maar er zijn ook brandstoftanks aan boord." Bij het vastlopen van het schip, is een lekkage ontstaan in de brandstofleidingen in het schip.

Als de brandstof eruit is, gaan de bergingswerkers kijken hoe ze het schip los kunnen krijgen. "Dat is een gecompliceerde operatie, want het schip zit vast op een rif en het heeft ook lading in containers aan boord. Mogelijk moeten we eerst de lading lossen om het schip vrij te krijgen."

Er wordt wel slecht weer verwacht. Vooral hogere golven kunnen de bergingsoperatie flink bemoeilijken.

Toeristisch

Het schip is gestrand in een gebied met veel sponzen en koralen. "Het is een delicatie berging wat dat betreft, we bevinden ons in een gebied met een rif en toeristische stranden. Er is ook veel flora en fauna in het gebied."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl