NOS NieuwsAangepast

België wil Dexia Bank nationaliseren

Het Belgische kabinet heeft besloten het Belgische deel van de Dexia Bank te kopen. Over de nationalisatie wordt zondag onderhandeld met de Franse regering.

België en Frankrijk moeten het onder meer eens worden over de prijs en over de waarborgen voor de slechte gedeelten van de bank die buiten de overname blijven. De onderhandelingen staan onder grote druk.

België wil per se dat de zaak rond is voor maandag de de beursopening begint. Ook riskeren beide landen een lagere beoordeling van hun kredietwaardigheid als ze te veel voor de redding van Dexia betalen.

Opgelicht

Ook tussen Frankrijk en België ligt de kwestie moeilijk. Dexia is een Frans-Belgische bank. Bij de ontmantelingen moet er dus een akkoord komen met de Fransen. België zou 44 miljard terug willen die Frankrijk uit de Dexia Bank zou hebben gehaald om de eigen economie te ondersteunen.

Het worden moeilijke onderhandelingen tussen België en Frankrijk, want de Belgen zijn op hun hoede. Ze hebben het gevoel dat ze drie jaar geleden zijn opgelicht: door Nederland, bij de ontmanteling van Fortis en door Frankrijk, toen Dexia ook al gered moest worden. De Belgen moesten toen garant staan voor tweederde van de garantie. Dat vinden ze te veel.

Geen goede indruk

Premier Leterme heeft in Brussel overlegd met de belangrijkste Belgische aandeelhouders en gebeld met de premier van Frankrijk. De Belgen willen de lasten eerlijk delen met Frankrijk en voorkomen dat ze voor te veel riskante beleggingen garant moeten staan. Dat is slecht voor hun kredietwaardigheid en maakt geen goede indruk bij Moody's.

Die kredietbeoordelaar heeft België gewaarschuwd dat het nationaliseren van de Dexia Bank kan leiden tot afwaardering. België heeft nu de op een na hoogste beoordeling, de zogenoemde Aa1-status, maar Moody's vraagt zich af of België de nationalisering wel kan betalen.

Het land kampt al met een hoge staatsschuld. Ook staat de kredietwaardigheid onder druk omdat er nog steeds geen nieuwe regering is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl