NOS NieuwsAangepast

François Hollande, een keurige buur als president

Door buitenlandredacteur Hans Brom

Zelden zag je zo'n weinig spectaculaire kandidaat voor het presidentschap van Frankrijk. Een man als een keurige buur, die 's morgens naar kantoor gaat en 's avonds voldaan op de bank tv kijkt. En dat blijkt nou juist de kracht te zijn van François Hollande. Dat hij zo gewoon is. Het is een eigenschap waar hij zelfs een beetje mee koketteert.

François Hollande studeerde aan de Ecole Nationale d'Administration, een niet te missen halteplaats voor iedere Fransman die hoog wil eindigen in de politiek of het landsbestuur. Dat is Hollande goed gelukt. Ruim tien jaar, tot 2008, was hij eerste secretaris van de Parti Socialiste (PS). In dat jaar legde hij ook het burgemeesterschap neer van het slaperige stadje Tulle, in de Correze. Kortom, hij had zijn handen vrij om opnieuw de grote sprong naar het presidentschap te wagen.

Royal

Een eerdere poging daartoe mislukte. Voor de presidentsverkiezingen van begin 2007 probeerde hij via de interne procedure om de kandidaat voor de PS te worden. Maar zijn partner, Ségolène Royal, de moeder van zijn vier kinderen, ging met de eer strijken omdat ze veel populairder bij de kiezers was. Zij legde het in de tweede ronde af tegen Nicolas Sarkozy. Dat wel.

Het is Royal, inmiddels zijn ex, die Hollande ook nu weer op de campagnepodia tegenkomt. Maar volgens de peilingen maakt de links-populistische Royal geen kans. Evenmin trouwens als de wat steile Martine Aubry, burgemeester van de Noord-Franse metropool Lille en de huidige eerste secretaris van de PS.

Blingbling

Frankrijk wil een gewone man als president. Hollande zou het, als er nu verkiezingen zouden zijn, ruimschoots winnen van Sarkozy. Want de meeste Fransen hebben genoeg van de blingbling, de ADHD en de glamour van Sarkozy. Daarbij heeft hij geen van zijn verkiezingsbeloften ingelost: de koopkracht is niet verbeterd en de werkloosheid is niet gedaald.

Hollande speelt de kaart van de gewone, aardige jongen, de man die bindt. Een van zijn belangrijkste punten is het steunen van jongeren en ouderen, omdat beide groepen het door de crisis moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Verder blijkt dat hij weinig meer hoeft te doen dan zich presidentieel gedragen. Alles liever dan Sarkozy, denkt de kiezer.

Verradelijke peilingen

Volgens peilingen die deze week werden gepubliceerd, gaat Hollande deze voorverkiezingen met gemak winnen. Wel zal er waarschijnlijk een tweede ronde nodig zijn die gaat tussen hem en Martine Aubry. De weg naar het Elysée ligt open.

Maar meer dan ooit zijn de peilingen onbetrouwbaar. Iedereen mag stemmen en naar schatting zal ongeveer een kwart van de Fransen dat doen. Maar wie hebben de peilers naar hun mening gevraagd en wie komt er uiteindelijk naar de stembus?

Niet alleen leden van de Parti Socialiste mogen bepalen wie namens hen kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Iedereen mag meestemmen. Er zijn een paar voorwaarden: je moet stemgerechtigd zijn, je moet een verklaring tekenen dat je het linkse gedachtengoed een warm hart toedraagt en je moet minstens 1 euro doneren aan de PS. Je kan dan stemmen op een van de zes socialisten die zich kandidaat hebben gesteld. Krijgt een van die zes zondag 9 oktober een absolute meerderheid, dan is hij of zij volgend voorjaar de socialistische kandidaat. Komt niemand boven de 50 procent uit, dan wordt er op zondag 16 oktober een tweede ronde gehouden tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl