NOS NieuwsAangepast

COA krijgt meldpunt onveiligheid

Door Hugo van der Parre en Bas de Vries

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgt een maand lang een meldpunt voor werknemers die zich onveilig voelen bij de organisatie. De klachtenlijn is een initiatief van de Ondernemingsraad van het COA en wordt, om de anonimiteit van de bellers te waarborgen, verzorgd door een gespecialiseerd extern bureau.

"Dit is voor ons de eerste stap naar een meer grondige aanpak van de onveilige bedrijfscultuur binnen het COA", schrijft de Ondernemingsraad in een bericht aan het personeel.

"Doel van dit meldpunt is om medewerkers de mogelijkheid te bieden hun hart te luchten over de eigen ervaringen, de huidige ontwikkelingen en/of zaken waarvan u zelf de behoefte hebt om aan de orde te stellen", voegt het externe bureau daaraan toe.

"Tevens draagt dit meldpunt bij aan het in beeld brengen van de omvang van het probleem en zal het onderdeel zijn van een breder onderzoek."

Geschrokken

De vakbonden Abvakabo en CNV Publieke Zaak ondersteunen het instellen van het meldpunt. Directe aanleiding is de berichtgeving van de NOS vorige maand over de verziekte werksfeer binnen de opvangorganisatie en de belangrijke rol die de inmiddels geschorste bestuursvoorzitter Nurten Albayrak daarin speelde.

De OR liet de NOS aanvankelijk slechts weten 'geschrokken' te zijn van de klachten van de anonieme werknemers die in het item aan de orde kwamen. Na het nieuws echter kreeg de personeelsvertegenwoording de nodige reacties waaruit blijkt dat 'de geschetste angstcultuur wordt herkend', aldus de OR in een intern bulletin.

In reactie daarop komt er niet alleen een meldpunt; de OR neemt dus ook een bureau in de arm voor een eigen onderzoek. Onderwerp: "De mate waarin sociaal emotionele onveiligheid speelt binnen onze organisatie en de mechanismen die sociaal emotionele onveiligheid in stand veroorzaken en in stand houden."

Deze studie komt bovenop het onafhankelijke onderzoek dat de verantwoordelijke CDA-minister Leers laat uitvoeren naar de situatie bij het COA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl