NOS NieuwsAangepast

Moody's: afwaardering België dreigt

Kredietbeoordelaar Moody's heeft België gewaarschuwd dat het nationaliseren van de Dexiabank kan leiden tot afwaardering. België heeft nu de op een na hoogste beoordeling, de zogenoemde Aa1-status, maar Moody's maakt zich zorgen over het effect van de nationalisering op de balans van de Belgische overheid. Het land kampt al met een hoge staatsschuld.

Gisteravond werd bekend dat Brussel het Belgische deel van Dexia wil nationaliseren. De bank zit in de problemen door de Griekse schuldencrisis. Dexia heeft voor ruim 3 miljard euro aan Griekse obligaties in de boeken staan, meer dan alle Nederlandse banken bij elkaar. De kans is groot dat de Frans-Belgische bank de miljarden niet meer terugziet.

Besluit

De dreiging van Moody's betekent nog niet dat de kredietwaardigheid van België ook daadwerkelijk wordt verlaagd. De beoordelaar zegt over twee tot drie maanden met een besluit te komen.

Demissionair premier Leterme heeft in een reactie gezegd dat België nu "zestig tot negentig dagen heeft om op een transparante manier aan Moody's uit te leggen dat België de financiële capaciteit heeft om het stabiliteitspact te respecteren".

Italië, Spanje

Een andere kredietbeoordelaar, Fitch, verlaagde gisteren de kredietwaardigheid van Italië en Spanje. Fitch is bang dat de voortwoekerende Europese schuldencrisis onder meer het vertrouwen in Italiaanse banken verder aantast.

Voor zowel Spanje als Italië geldt dat de kredietbeoordelaar bezorgd is over de hoge staatsschuld en de slechte vooruitzichten voor economische groei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl