NOS NieuwsAangepast

'Drones VS zijn besmet met virus'

De onbemande gevechtsvliegtuigjes die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor aanvallen in onder meer Afghanistan en Pakistan, zijn besmet met een computervirus. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Wired.

De vliegtuigjes worden bestuurd vanuit de Creech Air Force Base in Nevada. Volgens Wired legt het virus alle handelingen van de bestuurders van de zogenoemde drones vast. Het zou het Pentagon maar niet lukken om het virus te verwijderen.

'Nooit in gevaar'

Volgens een hoge legerofficier is het Wired-verhaal uit zijn verband gerukt. Er is wel sprake van een virus, maar de drones van het type Predator en Reaper zijn nooit in gevaar geweest, zei de officier tegen Fox News.

Voor zover bekend heeft het virus geen invloed op de operaties die de drones uitvoeren. De vliegtuigjes blijven volgens een woordvoerder gewoon vliegen.

118 bombardementen

De Amerikaanse luchtmacht heeft een vloot van meer dan tweehonderd drones. Uit onderzoek van de Washington Post bleek begin dit jaar dat de onbemande toestellen vorig jaar 118 bombardementen uitvoerden. Daarbij kwamen zeker 581 militante moslims om het leven, maar volgens de krant waren er slechts twee hooggeplaatste al-Qaida-leden onder de doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl