NOS NieuwsAangepast

Kabinet blijft bij fusie provincies

Het kabinet wil toch dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland fuseren. Deze week werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer er weinig voor voelt.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken denkt dat een fusie de beste oplossing is. "Het kan niet zo zijn dat als een kabinet denkt dat iets het beste is, dat het plan dan niet wordt voorgelegd om er over te praten," aldus Donner.

De oppositiepartijen PvdA, ChristenUnie, SP en Partij voor de Dieren en gedoogpartner PVV zijn tegen.

Voorstellen

De provincies krijgen tot eind van het jaar de tijd om met eigen voorstellen te komen. Het kabinet gaat ondertussen door met het voorbereiden van een wetsvoorstel.

Het kabinet wil dat de drie noordelijke provincies in de Randstad fuseren om de economische ontwikkeling in het gebied te stimuleren. "We zitten voor belangrijke economische ontwikkelingen in Europa en de wereld en daar moeten we een antwoord op hebben. De Randstad moet blijven meetellen," aldus Donner.

Betrekken

Het kabinet vindt het niet nodig ook de provincie Zuid-Holland bij de fusie te betrekken, omdat de grote steden Den Haag en Rotterdam al intensief samenwerken.

De provincie Flevoland liet vorige week al weten dat ze het plan niet ziet zitten; ze ziet de voordelen er niet van in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl