NOS NieuwsAangepast

Containerschip lekt olie in Nieuw-Zeeland

Voor de kust van Nieuw-Zeeland is een containerschip op een rif gelopen, vlakbij Tauranga Harbour. De boot lekt olie. Het ruim 200 meter lange schip vaart onder Liberiaanse vlag en ligt ruim 20 kilometer uit de kust.

Het is volgens de Nieuw-Zeelandse kustwacht vooralsnog lastig vast te stellen waar het lek precies zit. Het lijkt erop dat de brandstoftanks nog intact zijn en dat het gaat om beschadigde leidingen.

De 25 bemanningsleden van het schip proberen het olielek te stoppen. Helikopters sproeien chemicaliën op de gelekte olie om die te laten oplossen.

In het slijk dat tot zo'n vijf kilometer om het schip heen ligt, zijn tot nu toe vier dode vogels gevonden. Er zijn twee opvangcentra voor dieren opgezet. Volgens de kustwacht is de hoeveelheid olie in een dag verdubbeld.

Erger dan gedacht

De minister van transport zegt dat de situatie erger is dan aanvankelijk gedacht. "Er is een substantiële hoeveelheid olie", zei hij. De minister waarschuwde dat het schip kan breken vanwege de "hachelijke" positie op het rif. De kustwacht heeft de tanker officieel tot "gevaarlijk schip" bestempeld, waardoor het agentschap kan ingrijpen als het nodig is.

Het rif is volgens het Nieuw-Zeelandse Departement van Conservering bedekt met kleurrijke sponzen en anemonen. Er leven in de omringende wateren veel zeehonden en vissen, zoals marlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl