Kamer eist onderzoek lek rijksministerraad

Premier Rutte moet de Rijksrecherche of de AIVD laten uitzoeken wie een verslag van de besprekingen van de rijksministerraad heeft gelekt. Dat eist de Tweede Kamer.

De notulen zijn staatsgeheim en het laten uitlekken ervan is strafbaar. De SP blijkt de gespreksnotities in handen te hebben.

Notulen

SP-Kamerlid Van Raak liet vanmiddag in de Tweede Kamer zien dat hij de stukken in handen heeft. De notulen zijn volgens hem een verslag van gevolmachtigd minister van Curaçao Osepa aan premier Schotte over wat ministers tijdens de rijksministerraad, afgelopen dinsdag, hebben gezegd.

Volgens Van Raak heeft het lek een bom gelegd onder de verhoudingen tussen Nederland en Curaçao. In Curaçao berichtten media namelijk dat minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties bereid is in te grijpen op Curaçao. Donner zou een onderzoek willen eisen naar de integriteit van enkele ministers in het kabinet van premier Gerrit Schotte.

Uitgewerkt

Van Raak stopte de stukken in een envelop, plakte die dicht en riep premier Rutte op ze bij hem op te halen. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het niet om officiële notulen kan gaan, omdat die nog uitgewerkt moeten worden.

Osepa laat weten weten dat hij het "bijzonder spijtig vindt" dat wat in de Rijksministerraad besproken zou moeten worden, onderdeel is geworden van het publieke debat. "Het gaat hier om staatsgeheimen, reden waarom het mijns inzien op zijn plaats is hier niet verder op in te gaan," aldus Osepa.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat premier Rutte niet van plan is het stuk bij Van Raak op te halen. "Als dit een verslag is dat de heer Osepa heeft gemaakt, lijkt het het beste als de heer Van Raak de kopie bij hem bezorgt", zegt een woordvoerder.

Onderzoek

Een commissie, onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, stelde onlangs dat Curaçao een commissie moet instellen om de integriteit van premier Schotte en twee andere ministers te onderzoeken. Als dat niet gebeurt, moet Nederland volgens Rosenmöller ingrijpen.

De commissie noemde het "heel onwaarschijnlijk dat alle ministers van de huidige regering zouden zijn benoemd als er voor de benoeming volledige screening naar hun integriteit zou hebben plaatsgevonden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl