NOS NieuwsAangepast

Oost-Groningen gaat leegstand te lijf

Ondernemers, corporaties, de Rabobank, gemeenten en de provincie strijden in Oost-Groningen tegen de leegstand.

Door de krimp van de bevolking staan woningen en bedrijfspanden leeg.De partijen gaan leegstaande en verwaarloosde panden opkopen en verbeteren. Dat lieten ze weten tijdens de noordelijke woondag in Winschoten.

Het gaat om onder meer particuliere woningen en bedrijfsgebouwen, die een negatief effect hebben op de omgeving. Door de panden na aankoop te slopen of te renoveren, hopen de deelnemers dat het omliggende vastgoed zijn waarde behoudt.

Experiment

Waar nodig krijgen woningeigenaren hulp bij het vinden van een ander huis of het oplossen van andere problemen, zoals schulden. Huizen en gebouwen worden alleen gekocht als de eigenaar daarmee instemt.

Het gaat om een experiment van drie jaar in de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde. De bedoeling is om zo'n twintig panden op te kopen. De pilot kost 1,5 miljoen euro. Een deel daarvan betalen de provincie en de gemeenten, de rest is voor rekening van het bedrijfsleven.

Uitstraling

Met een meetinstrument, ontwikkeld door het Kennisinstituut Krimp Noord-Nederland (KKNN), wordt bepaald welke objecten voor aankoop in aanmerking komen. De bouwsels waarvan de uitstraling het slechtst is, komen als eerste aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl