NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs Literatuur naar Zweedse dichter

De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Zweedse dichter Tomas Tranströmer.

Volgens het Nobelcomité heeft hij de wereld op beknopte wijze een frisse blik op de realiteit gegeven. In Nederland is zijn werk bekend door vertalingen van J. Bernlef.

"Het is een poëzie die heel erg visueel is ingesteld. Hij hanteert de taal met precisie en haalt alle overbodige franje eraf", zegt Bernlef over het werk van Tranströmer. Hij probeert dingen met elkaar te confronteren die je niet zou verwachten. Als je ze dan hoort, geven ze een extra dimensie aan de werkelijkheid."

Nieuwe uitgave

Er is een Nederlandse compilatiebundel uitgegeven met de titel 'De herinneringen zien mij'. Die is op dit moment niet meer leverbaar, maar uitgever De Bezige Bij heeft besloten een nieuwe druk op de markt te brengen.

De 80-jarige Tranströmer, die door een hersenbloeding deels verlamd is en nauwelijks meer kan praten, krijgt 1,1 miljoen euro die bij de prijs hoort.

Nobelprijzen 2011

De afgelopen dagen zijn al een aantal Nobelprijzen toegekend. Maandag ging de Nobelprijs voor de Geneeskunde naar drie personen: Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. Dinsdag had de Nobelprijs voor Natuurkunde ook drie winnaars: Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess.

Gisteren kreeg de Israëlische professor Dan Shechtman de Nobelprijs voor de Scheikunde voor de ontdekking van quasikristallen.

Voor 2011 zijn er nog twee Nobelprijzen te vergeven:

Vrijdag 7 oktober - VredeMaandag 10 oktober - Economie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl