NOS NieuwsAangepast

'Bankproblemen door beslissing Eurotop'

De problemen bij Dexia zijn het rechtstreekse gevolg van de Europese beslissing op 21 juli om de banken mee te laten betalen aan de Griekse crisis. Dat zegt Lex Hoogduin, tot voor kort directeur bij De Nederlandsche Bank.

Begin juli nam Nederland samen met Duitsland het initiatief tot dat besluit. Daarbij negeerde minister De Jager adviezen van zijn naaste medewerkers, zo heeft de NOS uit betrouwbare bronnen vernomen.

Fel tegen

Op de Eurotop in juli werd afgesproken dat banken met Griekse staatsleningen vrijwillig 21 procent van die leningen zouden kwijtschelden. Daardoor kwam het risico niet helemaal bij de Europese belastingbetaler te liggen. Minister de Jager kreeg in aanloop naar die top van alle kanten het dringende advies om de banken niet mee te laten betalen in de Griekse crisis. De ECB was fel tegen, net als De Nederlandsche Bank. Ook zijn eigen financiële adviseurs raadden het hem af.

Vertrouwen

Het ministerie van Financiën ontkent dat toen is geadviseerd om het niet te doen en een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunde het plan om banken mee te laten betalen. Het vertrouwen in de banken is meteen na 21 juli fors afgenomen. Daardoor komen ze steeds moeilijker aan geld om hun dagelijkse bankzaken te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl