NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs Scheikunde naar Israëliër

De Nobelprijs voor Scheikunde 2011 is toegekend aan de Israëlische professor Dan Shechtman. Hij werkt aan een onderzoeksinstituut in Haifa.

Hij krijgt de prijs voor de ontdekking van quasikristallen. Dat zijn moleculaire structuren waarvan het patroon zich nooit herhaalt.

De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen zegt dat Shechtmans ontdekking, die stamt uit 1982, de manier waarop wetenschappers vaste materie bestuderen "fundamenteel heeft veranderd".

Het comité vergeleek quasikristallen met de mozaïken in het Alhambra, het Moorse paleis in de Spaanse stad Granada. De patronen in de mozaïken zouden gelijkenissen vertonen met de moleculaire structuur van quasikristallen.

Controversieel

"In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, dat atomen in kristallen altijd in symmetrische patronen gerangschikt zijn, heeft Shechtman laten zien dat dat niet per definitie zo is", zegt het comité. "De atomen in kristallen kunnen ook op een manier gerangschikt zijn die niet herhaalbaar is."

Ook noemde het comité zijn ontdekking uiterst controversieel. Shechtman werd zelfs uit de onderzoeksgroep gezet, omdat hij zijn collega's niet kon overtuigen. Uiteindelijk moesten de wetenschappers de ontdekking van Shechtman erkennen en hun opvattingen bijstellen.

Nobelprijzen 2011

Maandag werd de Nobelprijs voor de Geneeskunde toegekend aan drie personen: Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. Gisteren had de Nobelprijs voor Natuurkunde ook drie winnaars: Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess.

Voor 2011 zijn er nog drie Nobelprijzen te vergeven:

Donderdag 6 oktober Literatuur Vrijdag 7 oktober Vrede Maandag 10 oktober Economie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl